Sajam knjiga priveden kraju

13. Međunarodni sajam knjiga i obrazovanja priveden je svom finalu. U proteklih osam dana posjetioci ove „najveće knjižare na otvorenom“ u Crnoj Gori mogli su uživati u promocijama značajnih domaćih i regionalnih izdanja, kao i u susretu i razgovoru sa značajnim autorima, kritičarima, piscima i umjetnicima.

.Foto: .

„Kulminaciju ove tradicionalne kulturne manifestacije označila je dodjela sajamskih nagrada i priznanja. Ako Sajam uporedimo sa knjigom, svečana dodjela je njen rezime. U ovogodišnjem žiriju za dodjelu sajamskih priznanja našli su se istaknuti stručnjaci i poznavaoci književnosti poput prof. dr Slavice Perović, mr Marine Vešović i prof. dr Slaviše Jelušića. Završnica ovog 13. Sajma upriličena je u slavu čitanja i književnosti“, navodi se u saopštenju organizatora.

Posljednjeg dana Sajma knjiga u Podgorici na štandu Nove knjige, kako su kazali, održan je sastanak Žirija za dodelu Nagrade Književni plamen koji čine profesori Sonja Tomović Škundrić, Siniša Jelušić i Aleksandar Jerkov, izdavač i osnivač nagrade Predrag Uljarević.

.Foto: .

Počasni predsjednik žirija je nobelovac Mario Vargas Ljosa, prvi dobitnik i suosnivač nagrade koji nije prisustvovao sastanku ali je učestvovao u njegovoj pripremi i dao je svoj doprinos elektronskim putem.

„Žiri je ocijenio prošlogodišnju dodjelu nagrade Orhanu Pamuku i cio boravak slavnog pisca u Crnoj Gori kao značajan uspjeh i dobar korak u afirmaciji književnog stvaralaštva i izdavaštva, a posebno istakao veliki interes Orhana Pamuka za Crnu Goru. Tokom boravka Pamuk je formirao opsežnu fotodokumentaciju i ispisao cijelu jednu bilježnicu, pa se čini kako je ova nagrada postigla još jednu svrhu u širenju kulture i istorijskog nasljeđa. Pamuk je pokazao i interes da nas posjeti i ove godine“, navodi se u saopštenju.

.Foto: .

Žiri je zatim počeo i sa ovogodišnjim radim na odabiru kandidata za nagradu, a među imenuma o kojima se raspravljalo našli su se u pojedinim prilozima diskusiji Andrej Makin, Amin Maluf, Kazuo Išiguro, Salman Rušdi, Alis Manro, Ljudmila Ulicka, Mo Jen, Haruki Murakami i niz drugih istaknutih svetskih književnika, a bilo je riječi i nekim posebnim aspektima ove nagrade, od demokratskih usmjerenja i kritičke svijesti, kulturnoistorijskog interesa, rodnoj ravnopravnosti.

.Foto: .

„Nagrada koja omogućuje susret sa najistaknutijim svjetskim piscima i koja je vezala Marija Vrgasa Ljosu za Crnu Goru, otvorila jos jedan kanal kojim kulturnoistorijsko nasljeđe dopire do svijeta, a Njegoša čiji su lik i djelo ugrađeni i u ovu nagradu predstavlja sa remenim stvaraocima, uvjerenje je žirija, naći će se i ove godine u pravim rukama“, kazali su organizatori.

Izvor: Radio Televizija Crne Gore

Advertisements
Želite reklamu na Portalu Crna Gora? Javite nam se!

Želite i Vi da pišete za Crnu Goru? Pridružite nam se!