FIAT: „Portret Jordan Plevneš“ u Kusleovoj kući, „Opasne veze“ na sceni CNP-a

By ana popovic

kusleKuca509


P
rogram “Portret Jordan Plevneš” održaće se sjutra u 12 sati u prostorijama galerije Kuslevova kuća. U okviru programa biće promovisan roman “8. čudo svijeta” koji je objavio crnogorski izdavač OKF sa Cetinja.

Makedonski glumac Rubens Murakovski izvešće monodramu rađenu po tekstovima Plevneša “Revolucije Ne Volucija”. Pored Plevneša, u ovom programu učestvovaće Branko Baletić, Slobodan Milatović, Goran Bjelanović i Dejan Projkovski.

Jordan Plevneš je makednonski pisac internacionalnog renomea. Njegovi pozorišni tekstovi, romani, poezija i eseji su objavljeni i izvođeni na pedesetak jezika širom svijeta. Duhovni idealizam njegove književne bigrafije je vezan za balkanski mitski horizont i istoriju “Balkan kao srce Evrope”.

Do 1998. godine živi i radi u Parizu. Od 2000. do 2005. godine je makedonski ambasador u Francuskoj, Španiji, Portugaliji i UNESCO-u. Od 2007. godine je Rektor Univerziteta audiovizuelnih umjetnosti ESTRA Pariz-Skoplje-Njujork.

Pokrovitelji FIAT-a su Ministarstvo kulture i Glavni grad Podgorica, a generalni sponzor je Crnogorski Telekom.

Drugi dan Festivala internacionalnog alternativnog teatra – FIAT 2014 obilježiće izvođenje predstave “Opasne veze“ u režiji Dejana Projkovskog i produkciji Dramskog teatra „Vera Komisarzevskaja“ iz Sant Peterburga. Predstava će biti izvedena sjutra od 20 sati u Crnogorskom narodnom pozorištu.

opasneVeze509

Predstava “Opasne veze” je scensko tumačenje istoimene drame Kristofera Hemptona koja je rađena po čuvenom romanu Šoderloa de Lakloa. Scenografiju potpisuje Valentin Svetozar, kostimografiju Blagoj Micevski, scenski pokret Elena Prokopeva, a kompozitor predstave je Goran Trajkoski. U predstavi igraju: Evgenija Igumanova, Margarita Bičkova, Aleksandra Sidoruk, Denis Pjanov, Vladimir Krilov, Aleksandar Anisimov, Tatjana Samarina, Kristina Kuzmina, Elena Andrejevna i Aleksandar Makin.

U tekstu reditelja Dejana Projkovskog navodi se: “Opasne veze“ je predstava o ljubavi, strastima, razočarenju, preljubi, bolu, nevjeri… Opasne veze su ljubavne igre i manipulacije Marteje i Valmona… „Opasne veze“ je predstava koja govori o ljubavnim igrama danas… Predstava govori o složenim odnosima muškaraca i žena… O potrazi za ljubavlju… O vječnoj borbi između dva pola…”

Dramsko pozorište „Vera Komisarzevskaja“ je jedno od naznačajnijih pozorišta u Sant Peterburgu. Osnovano je za vrijeme okupacije 1942. godine. U svom istorijatu mijenjalo je ime, ali je profilacija ovog pozorišta ostala precizno usmjerena ka drami. Kao glavni zadatak svoje repertoarske politike ističu održavanje ravnoteže između tradicije i eskperimenta.

Dejan Projkovski je makedonski reditelj rođen 1979. godine u Bitolju (Makedonija). Pozorišnu režiju je diplomirao na nacionalnoj akademiji u Sofiji, 2002 godine, gdje je i magistrirao. Radi kao profesor rezije i glume na Univerzitetu za audiovizualne umjetnosti ESRA – Pariz-Skopje-Njujork.Od 2010. godine radi kao umjetnički direktor Makedonskog Narodnog Teatra. Njegove predstave osvajale su brojne nagrade, četiri puta je osvojio nagradu za najbolju režiju i gran pri na nacionalnom festivalu u Makedoniji. Njegove predstave gostovale su u Njemačkoj, Srbiji, Bugarskoj, Turskoj, Italiji, Francuskoj, Engleskoj, Hrvatskoj, Poljskoj, Sloveniji i Rusiji.

Karte za ovu predstavu mogu se kupiti na biletarnici CNP-a po cijeni od 5 eura.

foto: CdM

Izvor: Analitika

Želite reklamu na Portalu Crna Gora? Javite nam se!

Želite i Vi da pišete za Crnu Goru? Pridružite nam se!