Mladen Nelević o seriji „Nemanjići“: Narodu se srušio čitav svijet kad je vidio da u scenama nema kako jedu zlatnim viljuškama

Mladena Nelevića gledamo kao začetnika prve srpske kraljevske dinastije, u seriji „Nemanjići – rađanje kraljevine“. A zbog velikog interesovanja publike za ovaj dugo očekivani projekat, u žižu javnosti dospio je od dana prikazivanja prve epizode.

„Kada su mi ponudili da odigram lik Stefana Nemanje obradovao sam se, jer za mene je svaka uloga radost. E sad, posle iskustva sa Njegošem, koga sam glumio u „Vuku Karadžiću“, negdje sam znao da je ova ponuda mač sa dvije oštrice. Koliko sam bio oduševljen, osjećao sam i veliku odgovornost. Tema je izuzetno osjetljiva, posebno u ovom vremenu burnih nacionalnih previranja, tako da je čak bilo i hrabro upustiti se u takvu avanturu. Znate, čini mi se da naš narod sve te ličnosti ne doživljava više kao istorijske, nego kao mitove, ikone. Valjda je vrijeme to učinilo, da ih ne pamtimo kao ljude, od krvi i mesa, već smo cijelu priču podigli na viši nivo“, rekao je Nelević u intervjuu za Novosti.

Tako, danas, dodao je svako od nas ima svoju sliku Stefana Nemanje, Svetog Save, Stefana Prvovenčanog…

„I onda čovjek može da dubi na trepavicama, sa raznim veštinama, da bi što realnije predstavio te likove, ali ne vrijedi, uvijek će biti onih koji su nezadovoljni. Mnogi su ubijeđeni, jer im je tako servirano, da smo u to vrijeme jeli zlatnim viljuškama i kašikama. Onda kad narod vidi da u scenama toga nema, čitav svijet im se sruši, kao da je u escajgu suština. Tako pada sjena na sve što radiš. Čak i naši istoričari ne mogu da se slože oko toga kako je i šta bilo“, kaže Nelević.

Na pitanje kako je doživio Stefana Nemanju dok je gradio njegov lik, Nelević je rekao:

„Trudio sam se u svakom trenutku da ga predstavim i sačuvam kao čovjeka, koji u tom vremenu i na tom položaju, osjeća i pati, ima svoje probleme, kako one koje mu donosi vlast, tako i porodične. Volio je i čuvao svoj narod, poštovao je rađanje svakog djeteta. Vodio je mudru politiku ratovanja i diplomatije. Želio je da mu sinovi budu prije svega složni, da se drže kao braća, jer je iz iskustva znao da je neprijatelj uvijek blizu. I njegovi preci stradali su od najbližih. Međutim, vlast je kao opijum i koliko god pokušavao da održi jedinstvo, njegovim potomcima jedini interesi su bili tron i kapital. A to je i danas problem čitavog čovječanstva“, kaže Nelević.Želite reklamu na Portalu Crna Gora? Javite nam se!

Želite i Vi da pišete za Crnu Goru? Pridružite nam se!