„Trudna priča“ u Zetskom domu

#KraljevskoPozorište

U Kraljevskom pozorištu Zetski dom u subotu, 16. septembra sa početkom u 20 sati u okviru MIT 2017 gostuje Teatar Komedija iz Skoplja sa predstavom „Trudna priča“ (Trudna prikazna) autora Blagice Sekuloske.

.

Režiju potpisuje Lidija Dedović, scenografiju Sergej Svetozarev, Milan Nestorov i Lidija Dedović, kostimografkinja je Marta Dojčinovska, muziku je radio Dimitar Andonovski, dizajn svetla Milco Aleksandrov, dron Darko Danailov.

Uloge tumače Dr. Kata – Jelena Zugic, Cveta – Elizabeta Stefanovska, Neda – Eva Skenderovska, Lence – Zaklina Petrovska, Osman – Valentin Kostadinovski – Tino, Spase – Atanas Atanasovski, Bosko – Zarko Dimoski, Dose – Ilija Ilioski, Hristov – Stole Micov, Ivan – Edmond Sotir.

„Blagica Sekuloska, autor – Ideja teksta je preispitivanje tradicije, kao onu tradiciju stvorenu u originalnim tekstovima (Makedonska krvava svadba, Begalka i Crnila) kao i onu koju su preživeli njeni autori, koju su imali potrebu da artikulišu neke stavove u toj realnosti. Iz svega ovoga proizilazi ova Trudna prikazna. To je komentar na ovaj čas i pokazuje kontinuitet ili diskontinuitet svih prethodnih nivoa. Kroz Trudnu prikaznu vidimo nevjerovatnu brzinu kojom su se promijenili cjeli sistemi (politički, vrednosni, moralni, tematski), a takođe možemo da vidimo u kom nam se pravcu kreće čovječanstvo“, navodi se u saopštenju Kraljevskog pozorišta Zetski dom.

Radnja se, kako navode, odvija u 2.032. godini, promatrano kroz lik Dr. Kate, koji je oličenje novih trendovima i pravcima, a na drugoj strani stoje junakinje originalnih tekstova – Cveta, Lenče, Neda.

„Ovaj put one će imati priliku da donesu nove i različite odluke. Kao protivteža ženskim likovima dolaze muški likovi iz originalna – Osman i Spase, Boško i Doce, Ivan i Hristov, svaki od njih imaju pravo na jedno dramsko razubeđivanje za da svoje izabrane vrate u originalnim dramama“, kazali su.

.

Trudna prikazna je, kako navode, prikaz onoga što živimo, svega otuđenja, napretka, zapravo regresa cjelog čovječanstva. U isti mah ovaj tekst predstavlja upozorenje za buđenje i vračanje ljudskoga, ka suštini, ka zemlji, tradiciji, prirodu, jer se samo nalazi čovjekova suština.

Lidija Dedović – Junakinje iz 3 značajne makedonske drame 20 vijeka bježe u komediju u daleku budućnost-2032 godinu. One hoće promjenu, hoće da budu majke. Muškarci, njihovi junaci, jure u novi žanr za njima, da ih osvoje.

Pozorištem postavljamo i trudimo se odgovoriti, zajedno sa publikom, na najvažnija pitanja kojima želimo uputiti na boljeg čovjeka, društvo, sreću.

.

Da li je budućnost u krizi, da li će svijet postati klinika za vještačko u svakom smislu, pa i za dramsku oplodnju? Da li su velike promjene u oblacima ili zaista mogu da nam se dese? Ukoliko mogu, promjene mogu da se dese najprije ako to učinimo mi, a ne neki drugi, jer uvijek su neki drugi krivci. Ne, svi smo krivi jer prošlost postaje bolja od sadašnjosti. Naša obaveza je da svi činimo napor za budućnost koju neće pojesti mah tehnologija,laž i brzi automatski život. Budućnost je u prirodi, radu, miru, sreći, radjanju. Uprkos svemu. Sa divnom ekipom umjetnika i saradnika želimo da uradimo predstavu koja će svih da nas se tiče,i duhovito i snažno otvarajući najvažnije teme vremena.

„Trudna priča“ je briljirala na 52. nacionalnom pozorišnom festival „Vojdan Černodrinski” u Makedoniji. Proglašen je za najbolju predstavu u cjelini, osvojivši još četri nagrade, i to za: najbolji tekst- Blagica Sekulovska; Najbolju glavnu žensku ulogu- Jelena Žugić ; Najbolju mušku epizodnu ulogu- Žarko Dimoski; Najbolju žensku epizodnu ulogu- Eva Skenderovska. Zvanično najbolju predstavu na festivalu koji predstavlja presjek ukupne makedonske teatarske scene, žiri je ocijenio kao djelo vrhunskog kvaliteta.

Izvor: Radio Televizija Crne Gore

Želite reklamu na Portalu Crna Gora? Javite nam se!

Želite i Vi da pišete za Crnu Goru? Pridružite nam se!