Ugledam se na Betovena, ne na Ljumovića

#RatimirMartinović #JankoLjumović

Crnogorski pijanista, Ratimir Martinović odgovorio je ministru kulture Janku Ljumoviću i istakao da njegovo obraćanje nije bilo lično, ali da ne može ostati dužan aktuelnom ministru.

Ratimir Martinović (arhiva)

Ljumović je prethodno ocijenio kako je teško komentarisati osobu koja sebe poistovjećuje s Betovenom.

Odgovor Martinovića prenosimo integralno:

„Dakle, Ratimir Matinović je, zajedno sa don Brankom Sbutegom osnivač prvobitnog muzičkog KotorArta (2002) i jedan od potpisnika prvog Međunarodnog festivala KotorAr (2009).

I nije „samoproglašen“ već proglašen i u svakom smislu – utemeljeni direktor „KotorArt – Don Brankovih dani muzike“, što je pun naziv segmenta umjetničke muzike Međunarodnog festivala KotorArt.

Ali to ministar kulture ne zna, kao što ne zna ni mnogo toga drugog. Izvještaj o realizaciji programa 2016. godine KotorArt-Don Brankovi dani muzike su poslali još krajem prošle godine, baš kao i svake do sada. Ali su se iz Ministarstva valjda tek prije par dana sjetili da ga pogledaju pa su tražili dopunu istog. Dobiće.

Zabavno je kada baš ministar Ljumović govori o trošku avionskih karata i hotela jer niko od poreskih obveznika, uključujući ni njega, ne zna što on to zapravo radi po bjelosvjetskim adresama. A onda, kada i dobijemo izvještaj sa nekog otvaranja ili zatvaranja, siguran sam da ni sam ministar ne bi znao da ponovi što je zapravo izgovorio, ili makar htio da kaže.

No, tek je to posebna tema. O profesionalizmu Ratimira Martinovića da ne trošimo riječi. Od 7. godine svira klavir, sa 13 otišao na školovanje u inostranstvo, pobjeđivao na takmičenjima, svirao stotine koncerata na skoro svim kontinentima, postao redovni profesor klavira sa nepunih 37 godina, na Univerzitetu u Novom Sadu…

Dakle, o njemu najbolje govori njegova svjetska karijera a ne neka figurina kojoj je greškom zapalo da izigrava ministra. O Ljumovićevom profesionalizmu dovoljno govori stanje i dug koji je kao direktor, ostavio iza sebe u nacionalnom teatru. Da se za sada tu zaustavimo. A ima toga još.

I na kraju: ne poistovjećuje se Ratimir Martinović sa Betovenom, već se na njega ugleda. Ili bi, Bože me sakloni, trebalo na Janka Ljumovića?!

I na kraju, moja inicijalna reakcija nije bila lična, jer mi je već sada skoro žao Janka Ljumovića.Nije on loš momak. Dakle, moja kritika nije bila upućena lično njemu već je bilo pitanje sistemskog sređivanja stvari. Ali za to trebaju sposobni ljudi.

Izvor: Radio Televizija Crne Gore

Želite reklamu na Portalu Crna Gora? Javite nam se!

Želite i Vi da pišete za Crnu Goru? Pridružite nam se!