Umro autor „Istjerivača đavola“

Američki pisac Vilijam Piter Blati preminuo je u juče, pet dana poslije 89. rođendana, a vijest je danas na tviteru objavio reditelj Vilijam Fridkin.

Vilijam Piter Blati (Foto: EPA/Jim Lo Scalzo)

Vilijam Piter Blati slavu je stekao romanom „Istjerivač đavola“ (The Exorcist) iz 1971. o djevojčici koju je zaposjeo demon. Prizor demonske 12-godišnjakinje Regan Meknil postao je ikona među ljubiteljima horora.

Roman je bio na listi bestselera „Njujork tajmsa“ 57 nedjelja zaredom, od toga je 17 sedmica proveo na vrhu. Dvije godine po objavljivanju romana, 1973, Blati je dobio Oskara za scenario za istoimeni film u režiji Vilijama Fridkina sa Maksom fon Sidouom, Elen Berstin i Lindom Bler u glavnim ulogama.

Kasnije je bio scenarista i reditelj jednog od nastavaka, „Istjerivača đavola III“ snimljenog 1990.

Vilijam Piter Blati rođen je u Njujorku 1928. u porodici imigranata iz Libana. Otac je napustio porodicu kad je Vilijam imao tri godine. Odgajala ga je majka, posvećena katolkinja. Kada je završio studije engleske književnosti, radio je kao prodavac usisivača, avio-karata i vozač kamiona.

Kasnije se prijavio u vojsku, u vazduhoplovnu jedinicu, a jedno vrijeme radio i kao urednik u Bejrutu za Informativnu agenciju SAD. Konačno je, krajem pedesetih, napustio sve i posvetio se pisanju.

Prvu knjigu, autobiografiju „Which Way to Mecca, Jack?“, objavio je 1960. a nakon toga i nekoliko strip romana („I, Billy Shakespeare“ 1965. i „Twinkle, Twinkle, ‘Killer’ Kane“ 1966). Iako je dobio odlične kritike za svoj rad, komercijalni i finansijski uspjeh mu je izmicao sve do 1971. kada je „Istjerivač đavola“ stigao na police.

Izvor: Radio Televizija Crne Gore

Želite reklamu na Portalu Crna Gora? Javite nam se!

Želite i Vi da pišete za Crnu Goru? Pridružite nam se!