Uspješno gostovanje CSO u Skoplju

#PredragMitrović #CrnogorskiSimfonijskiOrkestar #SimfonijskiOrkestar #SporazumOSaradnji

Predvođen maestrom Grigorijem Kraskom, Crnogorski simfonijski orkestar (CSO) je sinoć pred preko 700 gledalaca prvi put nastupio u novoj dvorani Makedonske filharmonije.

Foto: Muzički Centar Crne Gore

Program koncerta uključio je svitu Slike s izložbe Modesta Musorgskog u prvom dijelu, a potom Koncert za gitaru i orkestar Aranhuez Hoakina Rodriga i Igre iz Galante Zoltana Kodalja u drugom dijelu večeri, saopštio je Muzički centar Crne Gore.

Sa CSO je u Rodrigovom koncertu nastupio renomirani crnogorski gitarista Goran Krivokapić koji je rekao da je „interpetacija ovog koncerta zaista sazrela, a da je odličnom izvođenju vjerovatno doprinijela i sama akustika dvorane.

„Sva ona riskantana mjesta u ovom djelu bila su jako dobro navježbana. Duvači su bili izuzetno dobri, a i balans sa orkestrom je uspješno ostvaren. Nadam se da će ubrzo i naša sala biti gotova i da ćemo imati ovakve uslove za rad“, istakao je Krivokapić.

Foto: Muzički Centar Crne Gore

Publika na kraju koncerta bila je na nogama, a među prisutnima bili su brojne kolege iz Makedonske filharmonije. Njihova prva oboistkinja Tanja Petruševska izjavila je da joj je jako drago što je slušala jedno vrlo interesantno izvođenje orkestra koji postoji samo 10 godina i da vidi da je mnogo postignuto, pa očekuje jos gostovanja.

Foto: Muzički Centar Crne Gore

Prvi klarinetista MF Zdravko Angelov istakao je da je to bil lijepa prilika da se upoznaju dva orkestra.

„Za koncert koji smo večeras slusali imam sve pohvale. Slike sa izložbe i Aranhuez su bili odlični. Izvođenje Kodaljevog djela je mene i moje kolege veoma prijatno iznenadilo. Oduševljen sam!“, kazao je on.

I maestro Borjan Canev, koji od 2011. godine sarađuje sa našim orkestrom istakao je da je „od tada do danas orkestar sve bolji i bolji.

Foto: Muzički Centar Crne Gore

Prilikom gostovanja, u Ambasadi Crne Gore u Skoplju potpisan je Sporazum o saradnji između Muzičkog centra Crne Gore i Makedonske filharmonije kojim su dogovoreni različite aktivnosti između ove dvije institucije. Tim povodom, ambasador Crne Gore u Makedoniji Predrag Mitrović naveo je da je ovaj koncert skrenuo posebnu pažnju i da je ovo nadgradnja odnosa dvije drzave.

Foto: Muzički Centar Crne Gore

Direktor Makedonske filharmonije Viktor Ilieski istakao je da mu je jako drago što je na otvaranju sezone u Makedonskoj filharmoniji gost bio Žarko Mirković.

„Tada je dogovoreno da ostvarimo blisku saradnju naših orkestara, a od prethodne godine i naša ministarstva kulture sarađuju. Ovo je prvo gostovanje jednog inostranog ansambla kod nas i volio bih da se na jedan simboličan način i Makedonska filharmonija predstavi u novoj zgradi Muzičkog centra u Podgorici“, rekao je ilieski.

Izvor: Radio Televizija Crne Gore

Želite reklamu na Portalu Crna Gora? Javite nam se!

Želite i Vi da pišete za Crnu Goru? Pridružite nam se!