Venders snimio film o papi Franju

Papi Franju je posvećen dokumentarni film slavnog reditelja Vima Vendersa koji će u maju izaći u Sjedinjenim Državama i u kojemu Papa govori o svijetu i o životu uopšte, saopštili su producenti filma snimljenog u koprodukciji s Vatikanom.

(beta/AP)

‘Papa Franjo – čovjek od riječi’ za koji je scenario napisao i koji je režirao Vim Venders, reditelj triput nominovan za Oskara (Pariz, Teksas, Buena Vista Social Club, Nebo nad Berlinom), dolazi u američke kinodvorane 18. maja.

U tom dokumentarcu koji je dobio odobrenje Svete Stolice, Papa se direktno obraća javnosti govoreći o imigraciji, ekologiji, neravnomjernoj raspodjeli bogatstva i ulozi porodici. Prihvatajući pitanja ljudi svih društvenih grupa, papa Franjo odgovara zemljoradnicima, radnicima, izbjeglicama, djeci, starijima i zatvorenicima, dodaje se u saopštenju Fokus Fjučersa.

Dokumentarac prikazuje osamdesetjednogodišnjeg Papu koji putuje svijetom, uz arhivske snimke njegovih nastupa u UN-u, u američkom Kongresu i u Jad Vašemu, posvećenom žrtvama holokausta u Jerusalimu. Papa Franjo je živi primjer čovjeka koji drži svoju riječ. U našem filmu on se direktno obraća gledaocu, iskreno i spontano, istakao je Venders pošto je njegov projekt prvi put objavljen lani.

Bivši nadbiskup Buenos Airesa, rođen 1936. u skromnoj porodici kao Horhe Mario Bergoljo, prvi je poglavar Katoličke Crkve s 1,2 milijarde vjernika koji dolazi iz Latinske Amerike. Papa je lani debitovao na filmu kada je glumio sebe u dječjem pustolovnom filmu na engleskom Beyond the Sun.

Izvor: Radio Televizija Crne Gore

Advertisements
Želite reklamu na Portalu Crna Gora? Javite nam se!

Želite i Vi da pišete za Crnu Goru? Pridružite nam se!