(VIDEO) Dan kada SCG nije dobila predstavnika za Eurosong (2006)

Na današnji dan 2006. godine nije izabran predstavnik Srbije i Crne Gore za muzičko takmičenje Eurosong koje se tog proljeća održavalo u Atini.

Na Eurosongu u Atini SCG nije imala predstavnika. Upravni odbor Udruženja javnih radiotelevizija tadašnje zajedničke države nije našao zajedničko rješenje.

Radio televizija Crne Gore je zahtijevala da se potvrdi pobjeda grupe No Nejm, A RTS je to odbila jer su, prema njihovim riječima, glasanjem pojedinih članova žirija povrijeđeni duh i etika nadmetanja za najbolju pjesmu, pa je tako povrijeđen i pravilnik o takmičenju.

Pozivajući se na zvaničan izvještaj kontrolora glasanja, koji je konstatovao da u tehničkoj proceduri glasanja nije bilo neregularnosti, predstavnici RTCG su zahtijevali da se potvrdi izbor pjesme koja je na takmičenju održanom u Beogradu 11. marta dobila najveći broj glasova.

Ovakvim epilogom obistinila se prijetnja Aleksandra Tijanića koji je najavio da zbog nastalog spora, Srbija i Crna Gora možda neće imati predstavnika na finalnom takmičenju u Atini.

Zbog sporne odluke predstavnika Crne Gore te subote 11. marta pobjedu je odnio crnogorski bend „No Nejm“, dok je publika bila sklonija grupi Flamingosi, što se osjećalo u dvorani.

Uz povike „lopovi, lopovi“ članovi benda No Nejm nisu uspjeli da preuzmu nagradu, a užarena situacija u dvorani gotovo je dovela do ozbiljnih incidenata.

Crnogorski bend je napustio binu, a na nju su izašli „Flamingosi“ koji su otpjevali „Ludi letnji ples“ na zahtjev publike.

Dragoljub Đuričić koji je bio član žirija ovom prilikom je izjavio:

„Mene vrijeđa što su oni koji su to uradili, u kožnim foteljama, uz tompuse i viski, sjedjeli gdje sjede. Imate žiri u kom je vrlo teško biti, ali prihvatite to, atmosfera u Crnoj Gori je očigledno drugačija pred referendum i sve je podređeno tome. Ja mislim sledeće: Kada me zaboli zub, odem zubaru, kada hoću da kupim eksere, ne idem u apoteku. U tom smislu, ni država se ne pravi ovako“, kazao je Đuričićić ovom prilikom.

Izvor: Zlatni perun

Želite reklamu na Portalu Crna Gora? Javite nam se!

Želite i Vi da pišete za Crnu Goru? Pridružite nam se!