Završen 47. Festival dramskih amatera CG

#DaniloMarunović #BlagotaEraković #RadioCrneGore #FestivalDramskihAmatera

Uručivanjem nagrada najboljima, sinoć je završen 47. Festival dramskih amatera Crne Gore u Bijelom Polju. Predstavi „O ćutanju i drugim imitacijama sreće“ u izvođenju glumaca Gimnazije „Petar Petrović Njegoš“ iz Danilovgrada, odlukom žirija dodijeljena je nagrada za najbolju predstavu u cjelini.

.

Druga nagrada pripala je predstavi „Pozdravi nekog“ NVO MAGG dok je treće mjesto osvojila Gimnazija „Slobodan Škerović“ za predstavu „Jomeo i Krulija“.

Nagrada za najbolju režiju dodijeljena je Anđeli Novaković i Miroslavu Miniću za režiju predstave „O ćutanju i drugim imitacijama sreće“.

Žiri je za najbolji orginalni dramski tekst proglasio tekst „Jomeo i Krulija“ Nikoline Pavićević koji je dobio i nagradu za autorski projekat.
Najbolju mušku ulogu ostvario je Milan Nikčević u predstavi „Profesionalac“ a žensku Kristina Janković u „Jomeo i Krulija“.

Nagrada za kolektivnu igru i scensko istraživanje pripala je Draganu Koprivici za komad „Idemo na Brodvej“ dok je nagrada za najbolju žensku epizodu dodijeljena Nadi Pavićević za ulogu u predstavi „Da li je to bila ševa“.

Specijalna nagrada za glumačku bravura pripala je Ivi Kljajević za ulogu u predstavi „Strast, ludilo i tajne“ dok je nagradu za bravuru „Fuad Zimović-Strela“ dodijeljena Jusufu Bajramspahiću za ulogu Šekspira u predstavi „Da li je to bila ševa“.

Najbolji mladi glumac na ovogodišnjem festival po mišljenju žirija je Tatjana Nedić za ulogu u predstavi „Pozdravi nekog“ a nagrada za najboljeg najmlađeg glumca Festivala pripala je Magdaleni Jovović za ulogu u komadu „O ćutanju i drugim imitacijama sreće“.

Nagrada za najbolju muziku pripala je Mileni Vračarić za predstavu „Da li je to bila ševa“ a za scenografiju u istoj predstavi Seadu Kajabegoviću, Draženu Konataru i Milivoju Kovačeviću.

Kreator najboljeg kostima je Irvin Masličić za komad „Poslednji čin komedije smrti“ a najbolji scenski govor ostvarili su glumci NVO Omladinsko pozorište iz Mojkovca.

U saopštenju žirija koji je radio u sastavu: Blagota Eraković predsjednik te Muamer Kasumović i Danilo Marunović navodi se da je izuzetno dragocjena pojava koja obećava maštovitu, hrabru i kreativnu budućnost dramskog amaterizma a to je opšta smjena generacija kada su u pitanju učesnici na ovom Festivalu, kako među glumcima tako i među rediteljima, dramskim piscima, scenografima, kostimografima…

U saopštenju se dalje kaže da time ovaj Festival na najočigledniji način opravdava svoje postojanje kao dominantne fabrike talenata koja kreira pozorišni identitet naše zemlje. Kao zajednički imenitelj nagrađenih predstava primjećujese dugo očekivana pojavu a to je prisustvo modernih pozorišnih čitanja koja su u skladu sa savremenim evropskim i svjetskim teatrom čime se daje dodatna relevantnost amaterskoj sceni u Crnoj Gori. Ono što Žiri mora posebno akcentovati kao najvrednije osvježenje ovogodišnjeg Festivala jeste pojava novih glumaca kao i nekoliko orginalnih dramskih tekstova čiji su autori mahom tinejdžeri što kao fenomen nagovještava pojavu jedne superiorne generacije budućih dramskih stvaraoca, navodi se u saopštenju žirija.

Vukoman Kljajević, Radio Crne Gore

Izvor: Radio Televizija Crne GoreŽelite reklamu na Portalu Crna Gora? Javite nam se!

Želite i Vi da pišete za Crnu Goru? Pridružite nam se!