Zetski dom lider milionskog projekta EU

Kraljevsko pozorište Zetski dom dobitnik je još jednog evropskog fonda, a ovoga puta taj teatar biće lider novog regionalnog prekograničnog EU projekta ADNICH koji je dobio preko programa INTERREG IPA, prekogranična saradnja Italija-Albanija-Crna Gora. Projekat je vrijedan milion eura i trajaće dvije godine a rezultiraće novim produkcijama sa partnerima, Albanijom i Italijom.

Kao je saopšteno iz Kraljevskog pozorišta, nakon brojnih uspjeha koji su obilježili rad pozorišta Zetski dom na Cetinju u protekle četri godine, prevashodno proboja na internacionalnu scenu kroz projekat „EU Collective plays!“, najstariji crnogorski teatar ulazi u još jednu važnu evropsku saradnju, ovoga puta kao lider.

„Projekat ADNICH (Jadranska mreža umjetničkih produkcija sa ciljem boljeg razvoja i zaštite nematerijalnih kulturnih dobara ), Kraljevsko pozoriste dobilo je preko programa INTERREG IPA, prekogranicna saradnja ‘Italija-Albanija -Crna Gora’, koji predstavlja pretpristupni program Evropske unije, a u njemu će kao partnere imati Međunarodni teatarski institut , te Univerziotet Salento (odjeljenje za istoriju, društvo i humanističke studije) iz Italije, kao i Opštinu Pogradec i FDU Tirana iz Albanije“, navodi se u saopštenju.

Cilj projekta ADNICH, koji će trajati dvije godine, je stvaranje mreže na južnom Jadranu između Italije, Albanije i Crne Gore, koja će se prvenstveno baviti promocijom nematerijalnih kulturnih dobara ovih zemalja kroz umjetnost i pozorište. Projekat će u fokusu imati zaštitu različitosti u ekspresijama tri naroda, identita i tradicije, a u cilju stvaranja novog, inovativnog preko-graničnog proizvoda.

„Program predstavlja sa jedne strane veličanje mediteranske kulture, a u isto vrijeme tretira probleme koji postoje u ovom podneblju kao sto su problemi među entničkim manjinama, dolazak i integracija emigranata, odnosi i razlike među polovima, u smislu postojanja patrijarhalnog sistema, koji će, ukoliko se budu pravilno tretirali , omogućiti nove umjetničke i kulturne izazove u smislu pozorišnih produkcija. Kroz projekat ADNICH ove teme će biti tretirane i promovisane u širem internacionalnom prostoru“, saopšteno je iz Kraljevskog pozorišta Zetski dom.

Vrijednost projekta je milion eura, a nakon njegove prve faze – antorpološkog istraživanja, koju sprovodi partner na projektu- Univerzitet Salento, kako objašnjavaju u Zetskom domu, radiće se na stvaranju teatarskih rezidencija u smislu radionica, koje će ukljucivati pripadnike sve tri zemlje, sa ciljem stvaranja zajedničkog proizvoda koji će biti promovisan u okviru južno-jadranskog festivala eksperimentalnog teatra.

„Kad se govori o lokalnom stanovništvu zemalja učesnica, misli se na lokalne zajednice, javne ustanove, škole, umjetničke akademije, istaknute ličnosti u svakoj od zajednica kao i lokalne umjetnike, a u širem smislu će se stvarati zajednički turisticki proizvod, koji se odnosi na južno-jadranski lokalitet i nematerijalna dobra koja ova regija ima da ponudi“, saopštili su.

Opšti cilj projekta ADNICH jeste pametno upravljanje prirodnim i kulturnim dobrima u cilju razvoja prekograničnog održivog turizma i promociji regije južnog Jadrana.

„Poseban cilj je ojačavanje saradnje među relevantnim institucijama i pojedincima regije južnog Jadrana u cilju stvaranja novih i inovativnih kreativnih prozivoda. U programu čiji je cilj fokus na donji prostor Jadranskog mora i osnaživanje ovog podneblja, Crna Gora i Albanija učestvuju cijelom teritorijom, dok Italija učestvuje sa regijama Pulja i Molize. INTERREG IPA formira se kao jadranski program za period 2014-2020. Nastaje zbog stvaranja potrebe za novim programima koji ce pomoći Jadransko-jonsku makroregionalnu strategiju i ojačati odnose izmedju Italije, Albanije i Crne Gore“, zaključuje se u saopštenju.

Izvor: Radio Televizija Crne Gore

Advertisements
Želite reklamu na Portalu Crna Gora? Javite nam se!

Želite i Vi da pišete za Crnu Goru? Pridružite nam se!