Зетски дом лидер милионског пројекта ЕУ

Краљевско позориште Зетски дом добитник је још једног европског фонда, а овога пута тај театар биће лидер новог регионалног прекограничног ЕУ пројекта АДНИЦХ који је добио преко програма ИНТЕРРЕГ ИПА, прекогранична сарадња Италија-Албанија-Црна Гора. Пројекат је вриједан милион еура и трајаће двије године а резултираће новим продукцијама са партнерима, Албанијом и Италијом.

Као је саопштено из Краљевског позоришта, након бројних успјеха који су обиљежили рад позоришта Зетски дом на Цетињу у протекле четри године, превасходно пробоја на интернационалну сцену кроз пројекат „ЕУ Collective plays!“, најстарији црногорски театар улази у још једну важну европску сарадњу, овога пута као лидер.

„Пројекат АДНИЦХ (Јадранска мрежа умјетничких продукција са циљем бољег развоја и заштите нематеријалних културних добара ), Краљевско позористе добило је преко програма ИНТЕРРЕГ ИПА, прекограницна сарадња ‘Италија-Албанија -Црна Гора’, који представља претприступни програм Европске уније, а у њему ће као партнере имати Међународни театарски институт , те Универзиотет Саленто (одјељење за историју, друштво и хуманистичке студије) из Италије, као и Општину Поградец и ФДУ Тирана из Албаније“, наводи се у саопштењу.

Циљ пројекта АДНИЦХ, који ће трајати двије године, је стварање мреже на јужном Јадрану између Италије, Албаније и Црне Горе, која ће се првенствено бавити промоцијом нематеријалних културних добара ових земаља кроз умјетност и позориште. Пројекат ће у фокусу имати заштиту различитости у експресијама три народа, идентита и традиције, а у циљу стварања новог, иновативног преко-граничног производа.

„Програм представља са једне стране величање медитеранске културе, а у исто вријеме третира проблеме који постоје у овом поднебљу као сто су проблеми међу ентничким мањинама, долазак и интеграција емиграната, односи и разлике међу половима, у смислу постојања патријархалног система, који ће, уколико се буду правилно третирали , омогућити нове умјетничке и културне изазове у смислу позоришних продукција. Кроз пројекат АДНИЦХ ове теме ће бити третиране и промовисане у ширем интернационалном простору“, саопштено је из Краљевског позоришта Зетски дом.

Вриједност пројекта је милион еура, а након његове прве фазе – анторполошког истраживања, коју спроводи партнер на пројекту- Универзитет Саленто, како објашњавају у Зетском дому, радиће се на стварању театарских резиденција у смислу радионица, које ће укљуцивати припаднике све три земље, са циљем стварања заједничког производа који ће бити промовисан у оквиру јужно-јадранског фестивала експерименталног театра.

„Кад се говори о локалном становништву земаља учесница, мисли се на локалне заједнице, јавне установе, школе, умјетничке академије, истакнуте личности у свакој од заједница као и локалне умјетнике, а у ширем смислу ће се стварати заједнички туристицки производ, који се односи на јужно-јадрански локалитет и нематеријална добра која ова регија има да понуди“, саопштили су.

Општи циљ пројекта АДНИЦХ јесте паметно управљање природним и културним добрима у циљу развоја прекограничног одрживог туризма и промоцији регије јужног Јадрана.

„Посебан циљ је ојачавање сарадње међу релевантним институцијама и појединцима регије јужног Јадрана у циљу стварања нових и иновативних креативних прозивода. У програму чији је циљ фокус на доњи простор Јадранског мора и оснаживање овог поднебља, Црна Гора и Албанија учествују цијелом територијом, док Италија учествује са регијама Пуља и Молизе. ИНТЕРРЕГ ИПА формира се као јадрански програм за период 2014-2020. Настаје због стварања потребе за новим програмима који це помоћи Јадранско-јонску макрорегионалну стратегију и ојачати односе измедју Италије, Албаније и Црне Горе“, закључује се у саопштењу.

Извор: Радио Телевизија Црне Горе

Желите рекламу на Порталу Црна Гора? Јавите нам се!

Желите и Ви да пишете за Црну Гору? Придружите нам се!