Četiri NATO broda od sjutra u Baru

#MinistarOdbrane #VojniBrod #CrneGore #VojskeCrneGore

hms-duncan.jpg

NATO Stalna pomorska grupa 2 (SNMG2), koju čine dva britanska i po jedan francuski i grčki vojni brod, uploviće sjutra u barsku luku, u okviru svoje redovne misije Mediteranom.

Cilj posjete je jačanje odnosa sa Mornaricom Vojske Crne Gore, kao nove države – saveznice u okviru Alijanse. Dva ratna razarača bitanske Kraljevske ratne morarice, HMS “Duncan” (D37) i HMS “Diamond” (D34), francuski “La Fayette” i grčki “Limnos”, boraviće u Baru do 20. septembra.

U subotu, 16. septembra, ministar odbrane, mr Predrag Bošković posjetiće britanski HMS “Dunkan”, a za ponedjeljak, 18. septembra, planirana je zajednička vježba mornara i oficira sa savezničkih brodova sa pripadnicima Bording tima Mornarice VCG.

Tokom boravka brodova, biće organizovano više aktivnosti. Pripadnici Mornarice VCG i mornari sa brodova NATO Stalne pomorske grupe 2 realizovaće niz sportskih aktivnosti, a brodove će posjetiti više grupa učenika Bara i drugih djelova Crne Gore.

SNMG2 je multinacionalna, integrisana pomorska grupacija, u kojoj brodovi savezničkih zemalja vježbaju i rade zajedno kao tim. Ova grupa je na raspolaganju za široki spektar zadataka, od vojnih vježbi do reagovanja na krize i učestvovanja u operativnim zadacima. Uglavnom djeluje u Sredozemlju, ali može biti raspoređena i na drugu poziciju.

Izvor: Bar Info

Želite reklamu na Portalu Crna Gora? Javite nam se!

Želite i Vi da pišete za Crnu Goru? Pridružite nam se!