Održan Božićni koncert u konkatedrali Svetog Petra

#ZoranSrzentić #HrvatskoNacionalnoVijeće #PrviPut #PorukaLjubavi

koncert-bozicni-2016-01.jpg

Tradicionalni, sedamnaesti po redu, Božićni koncert povodom katoličkog Božića, održan je sinoć u punoj kongresnoj sali konkatedrale Svetog Petra apostola na Topolici.

Nakon 16 godina, ponovo u Baru, nastupio je katedralni zbor Svetog Tripuna iz Kotora koji je predvodila profesorica Andrea Orlando Tripović, a kao gosti, nastupili su i učenici Srednje muzičke škole u Tivtu.

Predstavili su se izuzetno kvalitetnim i zahtjevnim Božićnim programom, pa su se tako ređale pjesme “Adeste fideles”, “Oj djetešce”, “Kirie eleison”, nezaobilazna “Tiha noć”, “U Betlemu se dijete rodi”, “Transeamus usque Betlehem”… Uz pratnju trube i dvije flaute učenika Srednje muzičke škole iz Tivta, izvedene su i “Narodi nam se”, “Radujte se narodi”, “Veselje ti navješćujem”, a za kraj je, tradicionalno, otpjevana nezvanična Božićna himna “U se vrijeme godišta”, koju je publika dočekala na nogama i otpjevala zajedno sa horom.

Na kraju koncerta, barski nadbiskup Monsinjor Rok Đonlešaj čestitao je prisutnima Božić i Novu godinu. Novoimenovanom nadbiskupu ovo je prvi barski Božićni koncert.

“Drago mi je da se organizuje Božićni koncert, jer Sveti Avgustin je rekao da ko pjeva, dva put se moli, tako da neka i ovo bude naša dvostruka molitva upućena dragom Bogu i naša radost za rođendan Isusa Krista. Dosta dobar utisak na mene je ostavila prisutnost tolikog broja ljudi”, kazao je za Radio Bar i Bar Info Msg. Đonlešaj.

Koncertu je prisustvovao i gradonačelnik Bara, dr Zoran Srzentić.

“Imali smo jedan predivan koncert u katerdali uoči Božića. Mislim da su ovo dani kada treba da šaljemo poruke ljubavi prema svojim bližnjima i okruženju. Ovaj koncert je jedna poruka ljubavi i svi smo večeras uživali, prezadovoljan sam”, poručio je dr Srzentić.

Predsjednik podružnice Hrvatskog građanskog društva Bar i jedan od organizatora Božićnog koncerta Vladimir Marvučić veoma je zadovoljan 17. koncertom i izvođenjem katedralnog zbora Svetog Tripuna iz Kotora.

“Zaista izvrsno izvođenje katedralnog zbora Svetog Tripuna, ovo je bio pravi Božićni program, na visokom, umjetničkom nivou. Iduće godine postajemo punoljetni, imamo lijepe najave od našeg gradonačelnika, da će se Opština Bar još više uključiti u organizaciji. Ovo postaje već jedna mala institucija kulture, da mnogi Barani bez obzira na vjersku pripadnost, sa radošću iščekuju svake godine Božićni koncert. Moramo reći da su za ovih 17 godina gostovali izvrsni zborovi i klape, iz Crne Gore i drugih krajeva. Trudićemo se i dalje da širimo mir i ljubav, sve ono što Božić i predstavlja, jer u današnjem svijetu, koji svi znamo kakav je, iznad svega treba mira i ljubavi, a upravo Božić to predstavlja”, poručio je Marvučić.

Kao dirigent katedralnog zbora Svetog Tripuna po prvi put se predstavila profesorica Andrea Orlando Tripović.

“Predstavili smo se u manjem broju zbog gripa, plašili smo se da li ćemo uspjeti, bilo je i dosta nervoze, ali smo htjeli vašoj publici da prenesemo svu tu pozitivnu energiju, te da opravdamo naš prijašnji koncert i nadam se da smo makar malo uspjeli dočarati Božićnu atmosferu”, objasnila je Orlando Tripović.

Koncertu su prisustvovali i glavni barski imam Muidin Miljaimi, otac Petar Cerović, hrvatski konzul Hrvoje Vuković, predstavnici lokalne vlasti, sveštenstvo Barske nadbiskupije i Koroske biskupije, ali i građani sve tri vjere Bara, Boke, Budve, Ulcinja, Podgorice i drugih gradova. Na koncertu su prikupljana i sredstva za liječenje dvanaestogodišnje Anđele Petrović iz Kotora koja boluje od agresivnog tumora kostiju.

Organizatori ovog kulturnog događaja su NVO “Zupci Production”, Udruženje građana “Šestani”, Hrvatsko kulturno društvo “Sveti Jeronim” i Župa Bar, a pokrovitelj je bila Opština Bar.

Ovogodišnji Božićni koncert su značajno pomogli i Hrvatska građanska inicijativa – Tivat, Hrvatsko građansko društvo Crne Gore – Kotor, Hrvatsko nacionalno vijeće Crne Gore – Tivat, kao i čitav niz pojedinaca – donatora.

Izvor: Bar InfoŽelite reklamu na Portalu Crna Gora? Javite nam se!

Želite i Vi da pišete za Crnu Goru? Pridružite nam se!