Pet sati nedovoljno za prvu tačku dnevnog reda

#RadomirNovaković #SavjetZaPrivatizaciju #NezavisniOdbornik #AleksandarLekić

so-bar-20-03-17-001.jpg

Ni petočasovna rasprava nije bila dovoljna odbornicima lokalnog parlamenta da usaglase stavove o prvoj tački dnevnog reda 18. sjednice – Izmjenama i dopunama Odluke o zaradama zaposlenih u Opštini Bar.

Raspravu je, pozivajući se na član 127 Poslovnika i predloge tokom diskusije, prekinuo predsjednik SO Bar Radomir Novaković, uz preporuku skupštinskim odborima da tekst odluke ponovo stave na razmatranje.

Stav opozicije je da su opštinski funkcioneri generalno preplaćeni. Osman Subašić (SDP) smatra da po toj tački ne treba raspravljati ako su izmjene zakona u toku, dok je Savo Vujošević (DEMOS) na uvid zatražio prikaz plata prije odluke. Mladena Zagarčanina (SNP) je zanimalo zašto nijesu isti koeficijenti presjednika Opštine i predsjednika Skupštine Opštine, uz napomenu da mu nije namjera da “postavljanjem tog pitanja zastupa Novakovića”. Sa tim stavom se složila i njegova partijska koleginica Snežana Jonica.

“Znam da predsjednik SO Bar ne živi od te plate, već pokušavam da branim dignitet SO kao zakonodavne vlasti koja je iznad izvršne, i jedini organ vlasti u Baru u kojem svi građani imaju svoje predstavnike. Potpredsjednici Opštine i glavni administrator imaju koeficijent 16,56 – isti kao i sudije, tužioci i direktori direktorata u ministarstvima. Sekretari sekretarijata imaju koeficijent 14, dok u državi to imaju pomoćnici direktora uprava… Jeste li toliko zadovoljni njihovim radom da imaju ovolike koeficijente?”, pitala je Jonica.

Potpredsjednik Opštine, zadužen za finansije, Dušan Raičević, kazao je da je odnos koeficijenata gradonačelnika dr Srzentića i Novakovića 20:18, jer zakon o zaradama zaposlenih tretira samo predsjednika Opštine.

Novaković je na to ustvrdio da ga “niko neće posvađati sa Srzentićem”, uz podsjećanje da od početka mandata kompletnu zaradu koju ostvaruje kao predsjednik SO daje u humanitarne svrhe.

Predsjednica Opštinskog odbora DPS Branka Nikezić je, kako je navela, “zatečena raspravom o smanjenju plate funkcionerima”, nazivajući stavove opozicije da funkcioneri ne zaslužuju plate “debelim politikanstvom”.

Odbornik DF Zoran Tajić je podnio ostavku, a zamijenio ga je Aleksandar Lekić. I Nada Marstijepović od ove sjednice ima drugačiji status – umjesto odbornika SDP-a ubuduće će nastupati kao nezavisni odbornik.

Nastavak sjednice nije zakazan, a sjutra će biti održan Kolegijum predsjednika SO na kojem će se raspravljati o prethodno prekinutoj XVI sjednici SO, za koju Savjet za privatizaciju, i pored dva zahtjeva iz Bara, nije dostavio informaciju o prodaji AD Luke Bar.

Informacija predsjednika kluba odbornika SNP Snežane Jonice o utvrđivanju prosječne cijene kvadratnog metra stana u novogradnji za 2016. od strane “Monstata” i njenom uticaju na poreske obaveze građana Bara, jednoglasno je prihvaćena. Odbornici će o njoj na ovoj sjednici raspravljati kao o 14. tački dnevnog reda.

Izvor: Bar Info

Želite reklamu na Portalu Crna Gora? Javite nam se!

Želite i Vi da pišete za Crnu Goru? Pridružite nam se!