Počele 44. Ratkovićeve večeri poezije

By kemal@bijelopolje.co.me (Kemal Musić)

Sinoć su u Bijelom Polju svečano otvorene 44. Ratkovićeve večeri poezije, promocijom muzičke obrade pjesme i spota “Bar“ Rista Ratkovića, u izvedbi benda Mikrokozma, plesnom predstavom „Prokleta avlija“ Narodnog pozorišta iz Beograda i besjedom prošlogodišnjeg dobitnika Nagrade Risto Ratković, Alena Bešića.

Prije svečanog otvaranja, otvoren je mini sajam knjiga na kojem su se predstavili izdavači Bajbuk iz Bosne i Hercegovine i Žuta kornjača, Stihom govorim iz Crne Gore i izdavačka djelatnost Ratkovićevih večeri poezije. Takođe, pjesnici za djecu nastupili su u osnovnim školama Risto Ratković, Vladislav Sl. Ribnikar i Dušan Korać, a počela je sa radom i poetsko likovna radionica za djecu. U okviru projekta Vizuelna poezija, otkrivena je skulptura Zorana Obrenovića, dok je pred samo otvaranje ovogodišnjih RVP otvorena izložba skulptura svjetski poznatog umjetnika Zlatka Glamočaka, koju je glumac i režiser Slobodan Marunović govorenjem stihova teksta Svjetlost istine svečano otvorio u galeriji Centra za kulturu.

– Svjetlost istine je priča o etičkim normama i jedan duboko potresni tekst, koji osvjetljava ljudsku inteligenciju i ljudskoj slobodi daje formu. Svojom etičnošću upućuje nas kako da ne smetamo drugima, pa je samim tim i izložba nekako pod tim utiskom i rađena, kazao je Glamočak.

U okviru RVP u Kući Rista Ratkovića održan je popodnevni čas laureata Alena Bešića i predstavljena knjiga Hronika sitnica, o kojoj su govorile autor, Jasmina Topić i Svetlana Kalezić Radonjić.

Pjesnik za djecu Velimir Ralević kazao je da mu je posebno drago što je imao priliku da o poeziji razgovaraju sa mladima.

– Ratkovićeve večeri poezije bile su i ostale izuzetno važna manifestacija, a posebnu draž daje samo učešće djece, tako da ova posjeta osnovnim školama za sve nas predstavlja izuzetno zadovoljstvo, kaže Ralević.

Izvor: Opština Bijelo Polje

Želite reklamu na Portalu Crna Gora? Javite nam se!

Želite i Vi da pišete za Crnu Goru? Pridružite nam se!