Izvršni direktor Jadranskog sajma Rajko Bujković:Promovišemo Crnu Goru već 50 godina

#RajkoBujković #CrnaGora #Promocija

Izvršni direktor Jadranskog sajma iz Budve Rajko Bujković kaže da je, do sada jedini sajamski kampus na obali Jadrana, bio uspješan i da je znatno doprinio afirmaciji poslovnog i društvenog ambijenta Crne Gore.
Bujković u intervjuu za Dnevne novine, povodom 50. godina od početka rada Jadranskog sajma, podsjeća da je sve počelo 1968. godine projektom Ujedinjenih nacija koji je nosio naziv ,,Južni Jadran“.
-UN su prepoznale potrebu za kreiranje centra poslovne i društvene komunikacije. Ovaj koncept je podržala Opština Budva i realizovala prvu fazu izgradnje sajma. Tako je nastao prvi, a do sada i jedini, izgrađeni sajamski kampus na obali Jadrana, pominjan često i kao „sajam pod palmama“, a od osamostaljivanja Crne Gore i kao poslovna kapija Crne Gore- kaže Bujković.
On ističe da se studija i lokacija Jadranskog sajma zasnivaju na koncepciji koju je dao samo projekt „Južni Jadran“, a koju je prihvatio i razradio arhitekta Miroslav Pešić u svom idejnom projektu.
-Suština te koncepcije je da je sajam u Budvi specifična organizacija turističkog tipa sajamsko-izložbeno-prodajnog i zabavno-rekreativnog karaktera. Obje komponente i sajamska i zabavno-rekreativna su podjednako važne. Upravo zbog tog karaktera stav studije projekta „Južni Jadran“ je da sajam treba da bude u centru turističkog naselja i na obali mora. Na toj koncepciji zasnovana je i ekonomska studija o rentabilnosti sajma i donešena odluka o izgradnji i opravdanosti učešća u organizovanju i vođenju poslovanja sajma- kaže Bujković.
Izvršni direktor Jadranskog sajma kaže da je proteklih 50 godina pokazalo da je sajam bio uspješan, ali i da je potrebno da se prilagođava zahtjevima dinamičnog društva kao što je naše.
„Postoje, naravno, i zamjerke. Moramo konstatovati da je originalni projekat sajma samo djelimično realizovan, jer nije izgrađena centralna zgrada sajma od 4.000 metara kvadratnih. Današnje stanje tehničkih kapaciteta ne može u potpunosti da zadovolji savremene potrebe. Izostajanje tehničkih uslova nije proizvodilo značajnije konsekvence na izlagače i korisnike usluga zahvaljujući dodatnim angažmanom menadžmenta sajma i pružanjem usluga i servisa izlagačima koji nisu upobičajeni u ovoj djelatnosti“, tvrdi Bujković.
On naglašava da, kada su u pitanju tržišne komunikacije, sajam danas koristi najsavremenije informacione tehnologije.
„Sajamska djelatnost u značajnoj mjeri afirmiše Budvu i Crnu Goru. Veliki broj izlagača iz različitih zemalja od Italije do Indonezije i Kine uticao je na znatno povećanje turističkog prometa u Budvi, korišćenjem usluga, ali i šaljući poruku o divnoj prirodi i dinamičnoj zemlji koja se ubrzano razvija“, kaže Bujković.
Jadranski sajam svojim međunarodnim aktivnostima promoviše ne samo svoje usluge već i privredu Crne Gore uopšte. U proteklih 50 godina, on je uspješno realizovao svoju misiju značajnog segmenta u infrastrukturi naše države i razvijao program sajamskih manifestacija, saglasno potrebama razvoja zajednice. U vrijeme kada su u Evropi dominirali sajmovi opšteg tipa, Jadranski sajam je imao savremenu orijentaciju, kao organizator specijalizovanih sajamskih priredbi, što se pokazalo kao velika prednost.
-Podsjećam da je napuštanje koncepta sajma opšteg tipa, kao što su sajmovi u Bariju, Zagrebu, Lajpcigu i drugdje dovelo ove organizacije u zonu značajnih poteškoća. Naš program se bazirao na onim granama koje su, sa stanovišta razvoja Crne Gore, bile najznačajnije, kao što su turizam, ishrana, građevinarstvo… Sajam građevinarstva obilježava ove godine 40. izdanje i biće održan od 19. do 23. septembra. Na sajmu se već skoro pola vijeka (44 godine) održava Bazar robe široke potrošnje, koji je decenijama za turiste predstavljao privlačan punkt- kaže Bujković.
Direktor sajma kaže da posebnu vrijednost predstavljaju i druge sajamske priredbe koje su se razvijale paralelno sa razvojem potreba u Crnoj Gori, kao što su Sajam energetike, ekologije i dr. Zbog svega toga, on kaže da postoji jasna perspektiva ove djelatnosti kod nas.
-Jadranski sajam se uspješno prilagođavao zahtjevima dinamičnog okruženja, što podrazumijeva značajno i brzo prilagođavanje tehničkih mogućnosti, ali i programa aktivnosti Sajma, saglasnoaktuelnim i budućim potrebama zajednice. U tom dijelu očekujemo iskrenu i značajnu podršku Opštine Budva , privrednih i strukovnih asocijalsija i nadležnih institucija- zaključuje Bujković.

Sajam za mnoge početak uspjeha
-Za mnoge kompanije u Crnoj Gori, put uspjeha je počinjao na Jadranskom sajmu. Učešće na našem sajmu je predstavljao odlučujući korak u njihovoj promociji i testiranju njihovog programa, kroz neposredno interesovanje stručne i široke publike. Platforme sajma su u mnogim državnim institucijama prepoznavali ka adekvatnu sredinu za promociju svojih programa, od poljoprivrede i građevinarsva do preduzetništva- kaže Bujković.

Želite reklamu na Portalu Crna Gora? Javite nam se!

Želite i Vi da pišete za Crnu Goru? Pridružite nam se!