Studentima nije dozvoljeno prenošenje ispita na specijalističke studije

Molba Studentskog parlamenta da se studentima sa jednim nepoloženim ispitom sa osnovnih, dozvoli slušanje predmeta na specijalističkim studijama, nije danas usvojena na sjednici Senata Univerziteta Crne Gore.
Kako je saopšteno iz Rektorata, Senat je na sjednici razmatrao pitanja organizacije nastave za studijsku godinu koja počinje 8. septembra, kao i prijedloge univerzitetskih jedinica o angažovanju nastavnika i saradnika za izvođenje nastave, u skladu sa internim i eksternim oglasom Univerziteta.
Iz Rektorata su kazali da je iscrpna rasprava vođena o zahtevu Studentskog parlamenta da se studentima osnovnih studija omogući slušanje predmeta na specijalističkim studijama.
„Kako je prema Zakonu o visokom obrazovanju, Statutu Univerziteta Crne Gore i Pravilima studiranja na osnovnim studijama, specijalističke studije moguće upisati samo nakon završenih osnovnih studija, odnosno osvojenih 180 kredita, zaključeno je da nema osnova da se izađe u susret zahtjevu Studentskog parlamenta“, kaže se u saopštenju Rektorata.
Navodi se da su na sjednici usvojena i Pravila postupka izbora u akademska i naučna zvanja.
„Prema novim pravilima, rektor će formirati Naučni odbor Biltena Univerziteta Crne Gore, koji će biti zadužen za utvrđivanje blagovremenosti, potpunosti i usklađenosti konkursne dokumentacije sa važećim propisima Univerziteta“, objasnili su iz Rektorata.
Precizira se da je zadatak Naučnog odbora, koji se sastoji od najmanje pet članova iz različitih oblasti nauka i umjetnosti, da pomogne kandidatima u pripremi potpune dokumentacije neophodne za izbor u akademska i naučna zvanja i ima savjetodavnu ulogu.
„Senat se, kako je zaključeno u obrazloženju rektora, opredijeljuje za uvažavanje pravila studiranja i otvorenog dijaloga sa studentima, na koje će biti usmjeren budući rad Univerziteta“, kaže se u saopštenju.
Iz Rektorata su poručili da će u narednom periodu, najviše akademsko tijelo Univerziteta nastojati da osnaži partnerski odnos svih jedinica u reformi nastavnog procesa, rješavanju pitanja kvaliteta i približavanju modelu integrisanog univerziteta, kakav treba da bude Univerzitet Crne Gore.
„Sve univerzitetske jedinice biće uključene u donošenje važnih odluka koje Univerzitetu predstoje, kako bi se unaprijedila nastava, reorganizovali studijski programi i poboljšao kvalitet obrazovanja“, kazali su iz Rektorata, prenosi agencija mina.
Senat je, kako se dodaje, uputio i prijedlog Upravnom odboru da se Farmaceutskom fakultetu odobri dodatni upis za devet, Biotehničkom za 15, Građevinskom i Metalurško-tehnološkom za četiri, Fakultetu likovnih umjetnosti za dva i Muzičkoj akademiji za jednog samofinansirajućeg studenta.

Izvor: RTV Budva

Želite reklamu na Portalu Crna Gora? Javite nam se!

Želite i Vi da pišete za Crnu Goru? Pridružite nam se!