DR KUMBUROVIĆ: IMUNIZACIJA NAJBOLJI LIJEK

#JavnoZdravlje

1a dr kumburovic

Najnoviji podaci Instituta za javno zdravlje pokazali su da se nastavlja pad broja vakcinisanih MMR vakcinom, pa je ova tema posljednjih dana ponovo aktuelizovana.

Naime, kako su u više navrata upozoravali ljekari, ukoliko se ovaj trend nastavi, opašće i kolektivni imunitet, što može dovesti do tragičnih posljedica koje su se nažalost dogodile u pojedinim svjetskim zemljama.

Mališani se MMR vakcinom štite od komplikacija nastalih usljed malih boginja, zaušaka i rubeola, a pomenuta vakcina daje se u drugoj godini života. Ljekari ističu da djecu kod nas, za sada štiti snažan kolektivni imunitet. Zapravo, do prije nekoliko godina – 95 odsto djece bilo je vakcinisano MMR vakcinom, ali je nažalost sada taj procenat znatno manji.

Stručnjaci, dakle, kažu da nas kolektivni imunitet još uvijek štiti, ali i navode da – ako se nastavi trend malog postatka vakcinisane djece, to više neće biti slučaj.

„Neprimjenjivanje lijeka koji je preporučio ljekar, ostavljanje djeteta bez medicinskog sredstva koje mu može olakšati bolest i sačuvati život, kao i nedozvoljavanje da dijete primi vakcinu je težak oblik zanemarivanja djeteta, a nastao iz najbolje roditeljske namjere“ – kaže za Radio Kotor direktor Doma zdravlja dr Igor Kumburović.

On navodi da razumije roditeljske dileme po pitanju vakcinacije, ali i ističe da je imunizacija najjeftiniji i najkvalitetniji lijek.

„Roditelji su zatrpani kvazi informacijama kojima se zamagljuje istina poput one da „vakcina, bez ijednog naučnog dokaza, izaziva autizam.“

Na svjetskom nivou, što se tiče stručne javnosti, nema nikakvih dilema oko vakcinacije, sem uobičajnih koje su vezane za primjenu bilo kog lijeka od andola do citostatika. S druge strane, zahvaljujući modernim tehnologijama, transformaciji medija, društvenim mrežama, portalima, imamo prostor gdje je veliki broj ljudi u poziciji da, voljno ili nevoljno, vidi objave, odnosno informacije koje nisu obilježene profesionalizmom, stručnošću i primjenom metoda zasnovanih na nauci.

Zato bih svim roditeljima uputio poruku da je imunizacija najjeftiniji i najkvalitetniji lijek. Bolesti poput morbila, pertutisa, rubeole, zauški, hepatitisa B ne mogu se spriječiti ako se ne da vakcina. Bez vakcine, kad se bolest pojavi, ljekari imaju mali uticaj i mogu se samo potruditi da djetetu na intenzivnoj njezi olakšaju te trenutke“ – kaže dr Kumburović.

Prema izvještaju o imunizaciji protiv malih boginja, zauški i rubeole – MMR kod izabranih doktora za djecu u kotorskom Domu zdravlja, broj vakcinisanih iz godine u godinu takođe opada.

„U 2013. godini vakcinisano je 90.34 odsto mališana, naredne godine 72.24, a 2015. godine nepunih 42 odsto, dok je i u narednoj godini uslijedio pad vakcinisane djece“ – kazao je dr Kumburović. Pad broja vakcinisane djece, kako dodatno ističe, zabrinjava jer ovakva situacija vodi ka epidemiji.

„Kada vakcinalni procenat pada ispod 95 odsto – pada i odbrambeni imunogeni štit i virus lako napravi epidemiju, jer tada obolijevaju ne samo nevakcinisana djeca već i djeca koja imaju samo jednu dozu MMR vakcine zato što ih samo jedna doza vakcine u predškolskom uzrastu ne štiti dovoljno“ – rekao je dr Kumburović.

On je još jednom apelovao na roditelje da na vrijeme vakcinišu svoju djecu.

Izvor: Radio Kotor

Želite reklamu na Portalu Crna Gora? Javite nam se!

Želite i Vi da pišete za Crnu Goru? Pridružite nam se!