„Jakić“ iz Pljevalja 1949. na omladinskom prvenstvu DFNR Jugoslavije

By admin

01

„Jakić“ iz Pljevalja 1949. na omladinskom prvenstvu DFNR Jugoslavije

02 – 04. 09. 1949. U Beogradu održano omladinsko prvenstvo DFNR Jugoslavije, na kome su učestvovali i košarkaši „Jakića“ iz Pljevalja i zauzeli poslednje osmo mesto jer su pretrpeli poraze u sve četiri utakmice:

– Mladost (Zagreb) – Jakić 57:13

– Crvena zvezda – Jakić 64:6

– Rabotnički (Bitolj) – Jakić 33:9

– Enotnost (Ljubljana) – Jakić (Pljevlja) 30:12

Plasman: 1. Crvena zvezda 2) Partizan 3. Enotnost (Ljublj.) 4. Polet (Zg) 5. Mladost (Zg) 6. Sarajevo 7.) Rabotnički (Bitolj) 8. Jakić (Pljevlja)

Za pljevaljske košarkaše na ovom turniru nastupali su: Radule Kosorić (kapiten), Jovan Joša Radovanović, Nikola Nikica Mirković (1933- 2014), Mile Lučić, Dragan Drobnjaković, Besalet Pojatić, Momo Dragašević, Mišo Abazović, trener je bio Remzo Nuhanović.

Košarki tim SD Jakić koji je 1949. sa malim pojačanjima predstavljao Crnu Goru na turniru republika u Sarajevu, na fotogr. Sa stadiona na Čitluku ili „ Kraj Breznice , Ispod Golubinje… Stoje s leva: Dr. Drobnjaković br.6, Radule Kosorić-3, Mile Batrićević-13, Sa brojevima 5 i 7 Kotorani ?, Besalet Pojatić br.9. Čuče: Luka Vuković, Mišo Abazović i Kosta Vojinović.

02

Dadašnji „Naš sport“ 03. 9. 1949 ( tada je sve bilo naše , pa i Sport) a današnji „SPORT“ detaljno je izveštavao sa omladinskog prvenstva FNRJ na kome je učestvovalo osam ekipa iz svih tadašnjih republika.

03

A „Ilustrovani sport“ dao je i foto reportažu sa omladinskog prvenstva FNRJ u Beogradu 1949, Na fotografijama su momenti sa utakmice Jakić- ENOTNOST Ljubljana 12: 30 (9:10) Sa br.12. Nikola Mirković u beloj majici.

04

Dali Crvenoj zvezdi samo šest koševa: R.Kosorić 4. i J. Radovanović 2.

05

Posle završenog prvenstva, igrači Jakića su ostavljeni da se snalaze i vrate u Pljevlja kako znaju i umiju ! Po kazivanju poč. Reza Nuhanovića koji je bio trener tima, zahvaljujući njegovom poznanatvu sa košarkašima Crvene zvezde, dobili su od „crveno – belih“ OBJAVU da mogu da dođu do Rudog, a onda na kamione. ( Dokument i prepiska Remza D. Nuhanovića, Hvala mu,)

06

Jovan Joša Radovanović i Nikola Nikica M. Mirković (1933 – 2014) za vreme studija u Beogradu 1952. godine

07

Radule Kosorić veliki zaljubljenik , znalac i promoter košarkaške igre u Pljevljima i Goraždu, bio je osnovni stub KK Jakića i Breznika.

08

Mile I. Batrićević sa sestrom Verom igračicom KK Jakić, dao je i dosta novinskih tekstova o aktivnostima košarkaša u Pljevljiama. Hvala mu na ustupljenim fotogr. i novin. štampi. Njegov sin Slobodan Boban bio je dugogodišnji igrač i kapiten OFK Beograda.

09

Mile Vl. Lučić, bio je dobar košarkaš i šahista. Ostavio traga i u radu kluba sedamdesetih godina kada su košarkašice Rudara igrale u Prvoj ligi.

autor, Vojkan T Bojović

Izvor: Pljevlja Portal

Želite reklamu na Portalu Crna Gora? Javite nam se!

Želite i Vi da pišete za Crnu Goru? Pridružite nam se!