„Novo čitanje Vladana Desnice“

#Pljevlja

vladan desnica2

Narodna biblioteka „Stevan Samardžić“ organizuje književno veče „Novo čitanje Vladana Desnice“ u subotu 14. oktobra 2017. godine, sa početkom u 19 sati u Sali SO Pljevlja. O stvaralaštvu velikog pisca govoriće dr Vladan Bajčeta.

Vladan Desnica rođen je u Zadru u srpskoj porodici Desnica, 17. septembra 1905. Potomak je Stojana Mitrovića Jankovića, u srpskoj narodnoj pjesmi poznatog kao Janković Stojan, vođe srpskih kotarskih uskoka u XVII veku, serdara Kotara, kavaljera sv. Marka, konjičkog kapetana, zapovednika tvrđave Ostrovice. Studirao je prava i filozofiju u Zagrebu i Parizu , diplomirao na zagrebačkom Pravnom fakultetu 1930. godine.

Nakon tri godine,1934., pokrenuo je književno-istorijski godišnjak „Magazin sjeverne Dalmacije“, koji je uređivao dvije godine i štampao ćirilicom u Splitu. U njemu je, između ostalog, objavio dva sopstvena eseja „Jedan pogled na ličnost Dositejevu” i „Mirko Korolija i njegov kraj” . U periodu između 1935 i 1940. napisao je zbirku pripovjedaka, koju je poslao beogradskom izdavaču Geci Konu. Zbirka zbog početka Drugog svjetskog rata nije štampana, a sam rukopis je izgubljen. Roman „Zimsko ljetovanje“ objavio je 1950. Potom izlaze zbirke pripovjedaka „Olupine na suncu“, „Proljeće u Badrovcu“, zbirka pjesama“Slijepac na Žalu“,i zbirka pripovjedaka „Tu odmah pored nas“. Paralelno radi na svom romanu Proljeća Ivana Galeba. Kad je djelo završeno, u autoru se javio strah da ga niko neće htjeti objaviti, jer je po svemu odudaralo od ondašnje književne produkcije. Izdavačka kuća „Svjetlost” objavljuje roman u Sarajevu 1957. Naredne godine djelo osvaja Zmajevu nagradu. Neke od njegovih pripovjedaka imaju antologijsku vrijednost: Posjeta, Priča o fratru sa zelenom bradom, Florjanović, Konac dana, Bunarevac, Solilokviji gospodina Pinka. U značajnija djela ubraja se zbirka pjesama „Slijepac na žalu“ i drama „Ljestve Jakovljeve“. Desničina „Sabrana djela” u četiri knjige izlaze u Zagrebu u izdanju „Prosvjete” 1974. i 1975. Tada su objavljena i neka djela koja su ostala u rukopisu, kao na primjer, njegov nezavršeni roman „Pronalazak Athanatika“.

Povod za organizovanje književne večeri „Novo čitanje Vladana Desnice“ je obilježavanje pedesetogodišnjice od smrti poznatog književnika.

Od domaćih pisaca najviše je cjenio Lazu K. Lazarevića kao harmoničnog pripovjedača, Njegoša i njegovo djelo „Luča mikrokozma“. Napisao je esej o Dositeju Obradoviću ističući pjesničke i lične crte velikog srpskog putnika i radoznalca.

O stvaralaštvu velikog pisca, na književnoj tribini govoriće dr Vladan Bajčeta.

Vladan Bajčeta je učestvovao na Međunarodnom naučnom skupu „Desničini susreti 2017. Koji je održan u Zagrebu. Tema naučnog skupa bila je „Smrt u opusu Vladana Desnice i evropskoj kulturi – poetički, istorijski i filozofski aspekti“.

Pripremila, Nataša Knežević učesnica projekta “Povežimo se informisanjem”, koji realizuje NVO “Paradoks” u partnerstvu sa NVO “Informativni centar Pljevlja”, podržan kroz program grant šema Zavoda za zapošljavanje Crne Gore

Izvor: Pljevlja Portal

Želite reklamu na Portalu Crna Gora? Javite nam se!

Želite i Vi da pišete za Crnu Goru? Pridružite nam se!