Održana promocija knjige „Vrijeme odrastanja“ Miroja Vukovića

#Pljevlja

Gimnazija

U organizaciji Narodne biblioteke „Stevan Samardžić“ i gimnazije „Tanasije Pejatović“, 17. maja 2017. godine, održana je promocija knjige „Vrijeme odrastanja“ zavičajnog pisca Miroja Vukovića.

Kako je sadržaj knjige posvećen rudarskom nasenju Gradac, u kome je pisac stekao osnovnoškolsko obrazovanje, prva prezentacija je obavljena u OŠ „Radoje Kontić“ u Gradcu, u 11 časova. Tom prilikom, pred brojnim mještanima, kao i đacima i nastavnicima škole, evocirane su uspomene i sjećanja na život, kakav je na ovim našim prostorima, u jednom istorijskom trenutku, i jednom posebnom društvenom miljeu, postojao. Te tako i knjiga, iz aspekta dva sasvim različita vremena, govori o sudbini rudarskih naselja, kao posebnih društvenih i socioloških fenomena.

Gradac

U 19 časova knjiga je promovisana u svečanoj sali gimnazije „Tanasije Pejatović“. O knjizi su govorili mr Isak Kalpačina, dr Radisav Džuverović, profesor Sofija Jelovac i autor. Izdavač knjige je „Unireks“ iz Podgorice, dok su suizdavači Narodna biblioteka „Stevan Samardžić“, Pljevlja i Centar za kulturu, Plužine.

U središtu knjige se nalazi đak, dječak u uzrastu od 10 do 15 godina, koji se odvaja od kuće i svoje porodice, i odlazi na dalje školovanje. Kroz razne i uzbudljive događaje među kojima ima i radosnih, ali ipak više onih punih neizvjesnosti i straha dječak formira svoju ličnost. Kroz svoja sjećanja autor nam na specifičan i vjerodostojan način predstavlja kakav je život bio prije pola vijeka u selima i rudarskim varošicama kakav je bio Gradac.

Gimnazija 1

Knjiga koja se čita iz jednog daha, navodi odrasle čitaoce da se prisjećaju svoje mladosti, ali isto tako može se svrstati i u red knjiga za mlade, kako po sadržaju, porukama i obradi ove svima bliske tematike.

autor, Nataša Knežević – učesnica projekta „Povežimo se informisanjem“

Izvor: Pljevlja Portal

Želite reklamu na Portalu Crna Gora? Javite nam se!

Želite i Vi da pišete za Crnu Goru? Pridružite nam se!