Otvorena izložba karikatura “Stani mi na crtu”

#Pljevlja

Stani mi na crtu

U izložbenom prostoru SC „Ada“, u nedelju 18. jun sa početkom od 20:00h, otvorena je izložba karikatura pod nazivom “Stani mi na crtu”, autora Gorana Ćeličanina i priajtelja.

Nakon pozdravne riječi organizatora, prisutnima se obratio autor.

Goran Ćeličanin

„Stani mi na crtu“ je izložba koja obuhvata portrete prije svih karikaturista i satiričara koji su portretom ili pisanom formom na temu karikature i karikaturista uzvratili autoru izložbe ili će tek uzvratiti za neku narednu izložbu pod istim nazivom.

Stani mi na crtu karikatura

Prisutni su uživali u izloženim karikaturama i kroz osmjeh i šalu ih posmatrali i komentarisali.

Stani mi na crtu karikatura1

Satiričar Slobodan Simić je o stvaralaštvu Gorana Ćeličanina zapisao:

NAŠ PORTRETISTA
-Nema greške. Dovoljan je jedan pogled. Čelik!
Autor koji se svojim karakterističnim crtežom upisao među najveće majstore srpske karikature uspeo je da se izdvoji do prepoznatljivosti svojim osobenim stilom, što je veliki uspeh svakog umetnika. Ti tamni stripoliki Čelikovi junaci sa svojim dugim senkama i obaveznim nemim porukama, koje su vrlo često snažne i satirične, postali su zaštitni znak svake ozbiljne satirične strane i značajnije srpske novine.
Još davnih osamdesetih kada je počinjao na stranicama već legendarnog „Studenta“, kada se nametnuo svojom oštrinom i uspešno vizuelno prezentovao snagu onog drugačijeg viđenja , koje je neophodno svakoj zajednici, posebno kad je jednoumna ili jednostrana, Čelik je svojim perom slikao to drugačije mišljenje, praveći asocijativne kontraste i osporavajući proklamovane platforme vlastodržaca.
Nije se smirio ni kad su se menjale vlasti, države i društvena uređenja.
Uvek je vrsni satiričar nalazio pravu temu i uočavao paradokse i kontraste, koje je prenosio u svet vizuelnog. Redak je to dar, da se kontinuirano, uspešno, moralno i angažovano komentariše godinama i sad već i decenijama, bez obzira na sve i svemu uprkos. Time što ga ne napušta kreativna svetlost u našem gustom mraku, i time što je tu sa nama u svakom svakojakom trenutku, Goran Ćeličanin Čelik je naš hroničar i svojevrsni portretista, koji slika sve nas onakve kakvi često zaista i jesmo.
Kao karikature.

Pročitajte još:   Raković i Vojvodić zaustavljeni u prvom kolu

Izložba je otvorena do 28. juna. Organizator izložbe je Umjetnička galerija “Vitomir Srbljanović”.

Autor, Danko Gospić učesnik projekta “Povežimo se informisanjem”, koji realizuje NVO “Paradoks” u partnerstvu sa NVO “Informativni centar Pljevlja”, podržan kroz program grant šema Zavoda za zapošljavanje Crne Gore

Izvor: Pljevlja Portal

Želite reklamu na Portalu Crna Gora? Javite nam se!

Želite i Vi da pišete za Crnu Goru? Pridružite nam se!