KONAČNO: Podgorica počela da vraća ćirilicu

#Podgorica #Ćirilica

Tek su prve naznake u pitanju, ali od nečega mora da se krene: sve nove table sa nazivima ulica u Podgorici – ispisane su ćirilicom! Pa i ova u ulici Slobode!

Pošto je zaštitnik ljudskih prava i sloboda, Šućko Baković, od svih organa zakonodavane, izvršne i sudske vlasti (na zahtjev Srpskog nacionalnog savjeta Crne Gore) zatražio da se poštuje Ustav u odnosu na ćirilicu, polako se pojavljuju prvi rezultati.

Na ulicama Podgorice mogu se već vidjeti nove table sa nazivima ulica, ispisane ćirilicom. Jednu smo snimili u ulici Slobode, na zgradi turske Zirat banke, a drugu u ulici Vaka Đurovića u blizini Gimnazije „Slobodan Škerović“. Kako smo nezvanično saznali, zasad ih ima nekoliko desetina, pošto se zamjena latiničnih tabli obavlja postepeno, u prvoj fazi – sve nove table biće ćirilične!

A evo šta je prošlog ljeta obdusman Šućko Baković napisao u obraćanju državnim organima:

1.normativno urede i konkretizuju ustavnu garanciju ravnopravnosti ćiriličnog i latiničnog pisma i način njenog ostvarivanja – utvrđivanjem odgovarajućih obaveza organa javne vlasti u pogledu sačinjavanja služenih akata i ostvarivanja pisane komunikacije sa građanima;

2.preduzimaju mjere u cilju očuvanja ćiriličnog pisma i primarno obezbijede da njihovi predstavnici u kontaktu sa građanima upotrebljaaju ćirilično pismo ako je građanin za tim iskazao potrebu, odnosno da obezbijede da oni dobijaju odgovor na ćiriličnom pismu;

3.koliko god je to razumno moguće, preduzimaju mjere i aktivnosti kako bi se značajniji zakonski / podzakonski akti, te statuti, odluke i drugi opšti akti, kao i javne isprave i druge isprave koje su od interesa za ostvarivanje zakonom utvrđenih prava građana, učinili dostupnim na ćiriličnom pismu;

4.ulože dodatne napore kako bi se nazivi državnih / javnih organa / instititucija / službi ispisivali i na ćiriličnom pismu, kao i nazivi ulica, trgova i drugih topografskih oznaka.

Sve više i obični građani pišu ćirilicom, što se najbolje vidi na društvenim mrežama, a juče smo objavili da je Marko Milačić zatražio, i dobio, rešenje o registraciji Prave Crne Gore, ispisano na ćirilici.

Izvor:http://Sedmica.me

Advertisements
Želite reklamu na Portalu Crna Gora? Javite nam se!

Želite i Vi da pišete za Crnu Goru? Pridružite nam se!