MEDUN – vječna kuća slavnog MARKA MILJANOVA (FOTO)

Danas želimo da vam predstavimo selo koje se nalazi nedaleko od glavnog grada Crne Gore, a koje nerijetko u našim putešestvijima, izletima i šetnjama preskačemo ili zaboravljamo. Dokazaćemo vam da je to potpuno pogrešno. 

Selo Medun se nalazi na oko 12 kilometara sjeveroistočno od Podgorice, u oblasti Kuča. Poznato je po spomeničkom kompleksu koji čine ostaci ilirskog grada Meteona, crkva Sv. Nikole i rodna kuća Marka Miljanova, znamenitog junaka i književnika, danas memorijalni muzej grada.

Meteon je bio jedan od centara ilirskog plemena Labeata koje je vladalo čitavim skadarskom basenom. Nastao je krajem IV ili početkom III vijeka prije nove ere, na teško pristupačnom grebenu koji dominira u medunskom polju. Danas su vidljivi samo djelovi masivnih odbrambenih zidova građenih u takozvanoj kiklopskoj tehnici. Ostaci Medunskog grada, sa mjestimično očuvanim ugaonim kulama i bedemima, uglavnom pripadaju srednjovjekovnom turskom utvrđenju.

Između ostataka utvrđenja nalazi se crkva Svetog Nikole, podignuta početkom XVIII vijeka, po predanju na temeljima neke starije crkve.

Pored crkve su grobovi Marka Miljanova i njegove žene Stefe, a ispod, na sedlastom prevoju, rodna kuća vojvode Marka Miljanova Popovića, ratnika, državnika i književnika, jedne od najznačajnijih ličnost crnogorske istorije XIX vijeka.

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Pogled na Medun (FOTO: Portal Crna Gora)

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Grob Marka Miljanova (FOTO: Montenegro-Canada)

Muzej Marka Miljanova (FOTO: Turistička organizacija Podgorice)

Marko Miljanov sa suprugom Stefom (FOTO: Plava zvijezda)

Crkva Svetog Nikole na Medunu (FOTO: WayToMonte)
Advertisements
Želite reklamu na Portalu Crna Gora? Javite nam se!

Želite i Vi da pišete za Crnu Goru? Pridružite nam se!