Nikolaidis: KONCEPT “BRANIMO DRZAVU” JE POTROSEN

#CrnaGora #LjudskaPrava #AndrejNikolaidis #SrednjaKlasa

Andrej

Crna Gora se sticanjem nezavisnosti nije emancipovala, a koncept ,,branimo državu“, koji zagovaraju određene političke strukture, skoro je sasvim potrošen, ocijenio je književnik Andrej Nikolaidis.

On je na javnoj debati ,,Država – tamnica ili okvir za emancipaciju, Odjeci i traume 1917“, koju je organizovao Centar za demokratsku tranziciju, poručio da kao najveći problem današnje Crne Gore ne vidi ni manjak demokratije, ni ljudskih prava, već nedostatak pravedne države.

“Postoji razlika između pravne i pravedne države. Pravna država vam ne garantuje pravednu državu. Problem sa konceptom pravne države i liberalne demokratije je u tome što to neće riješiti problem koji je počinjen tranzicijom. Jesmo li se mi u Crnoj Gori emancipovali nakon sticanja nezavisnosti. Odgovor je ne. Crna Gora očigledno nije ispunila određenu vrstu obećanja”, ocijenio je Nikolaidis.

Naveo je i kako je u Crnoj Gori teško predvidjeti šta će biti, te da je fraza „branimo državu“ kojom se često služe određene političke strukture potrošena.

“Mi imamo državu u kojoj je uništena srednja klasa, a bez srednje klase nema ni države. Zbog toga mislim da tranzicija jeste bila zločin. Ne samo da je ukradena naša prošlost i sadašnjost, već nam je oduzeta i budućnost,” smatra Nikolaidis. On je ocijenio kako u Crnoj Gori ne postoji ni ljevica.

“Ovdje su na vlasti bile dvije formalno lijeve partije DPS i SDP, a u praksi je brutalno sproveden neoliberalni koncept,”ističe Nikolaidis.

Naveo je i da bi se, kada bi imao mogućnost da bira, odrekao demokratije i svega što ona sa sobom nosi u zamjenu za socijalni program Titove Jugoslavije.

“Kada vidim kakva je situacija dođe mi da kažem: evo vam i pravo glasa i ljudska prava i demokratija, a vratite mi stalni posao i platu,” istakao je Nikolaidis.

Govoreći o krizi Evropske unije naveo je da ipak smatra da je to „najbolja ponuda koja je na stolu“ i da bi za Crnu Goru bilo „ljekovito“ da što prije postane njena članica.

Izvor: Ulcinj Info

Želite reklamu na Portalu Crna Gora? Javite nam se!

Želite i Vi da pišete za Crnu Goru? Pridružite nam se!