Solana u Ulcinju privukla pažnjy globalne organizacije za zaštitu ptica

 

 

Rezultat slika za ulcinj solana
Foto: Adanojanafor.me

 

Ulcinjska Solana je top destinacija koje će vas iznenaditi, navodi se u tekstu objavljenom na sajtu BirdLife International,globalne organizacije za zaštitu ptica, njihovih staništa i biološke raznolikosti.

Autor teksta posebno ističe bazene tog ulcinjskog dragulja. „Iako su napravljeni ljudskom rukom, ne znači da nijesu dobri za ptice. Očuvanje prirodnog ambijenta i proizvodnja soli mogu ići ruku pod ruku, a vodene ptice vole hranu u plitkim vodama solanskih bazena. Izvlačenjem soli prirodnim isparavanjem morske vode, ovi ogromni prostori često su ključni odmor i ponovno punjenje za ptice na njihovom migracionom putovanju“, navodi se u članku i dodaje da su „zapanjujući solanski bazeni u Ulcinju u Crnoj Gori su živahna staništa za 252 vrste ptica- uključujući flamingose i dalmatinskog pelikana.

„Međutim, slani bazeni se zatvaraju širom svijeta, jer se više ne smatraju rentabilnim – i u jednom trenutku ova lokacija je skoro pretvorena u hotel i golf teren. Sačuvana je za sada, bitka je u toku“, zaključuju u BirdLife-u.

Izvor: http://mne.ul-info.com/birdlife-solana-medju-sest-neobicnih-stanista-za-ptice-u-svijetu/

Advertisements
Želite reklamu na Portalu Crna Gora? Javite nam se!

Želite i Vi da pišete za Crnu Goru? Pridružite nam se!