General-potpukovnik Ljubiša Jokić preuzeo dužnost načelnika Generalštaba Vojske Crne Gore

#CrnaGora #PredragBošković #FilipVujanović #VojskaCrneGore

General-potpukovnik Ljubiša Jokić preuzeo dužnost načelnika Generalštaba Vojske Crne Gore. Na svečanoj ceremoniji, održanoj u kasarni „Milovan Šaranović“ u Danilovgradu, predsjednik Crne Gore Filip Vujanović predao je zastavu Vojske Crne Gore generalu Jokiću, preuzetu od admirala Samardžića i obavezao novog načelnika GŠ da dužnost obavlja u skladu sa Ustavom i zakonom

Pokrenite
Fotogalerija

General-potpukovnik Ljubiša Jokić preuzeo je danas dužnost načelnika Generalštaba Vojske Crne Gore.

Na svečanoj ceremoniji, održanoj u kasarni „Milovan Šaranović“ u Danilovgradu, predsjednik Crne Gore Filip Vujanović predao je zastavu Vojske Crne Gore generalu Jokiću, preuzetu od admirala Samardžića i obavezao novog načelnika GŠ da dužnost obavlja u skladu sa Ustavom i zakonom.

Ministar odbrane mr Predrag Bošković je zahvalio admiralu Samardžiću na doprinosu koji je dao tokom trajanja njegovog mandata i čestitao generalu Jokiću preuzimanje nove dužnosti, za koju su ga, kako je kazao, preporučili ogromno iskustvo, znanje i profesionalan odnos prema obavezama.

„U narednom periodu naš osnovni zadatak biće da Vojsku jačamo kao instituciju i da joj vratimo dostojanstvo i ugled koji joj pripada. Imamo jasnu viziju i precizne planove kako da modernizujemo Vojsku i unaprijedimo njene sposobnosti, da kao dio kolektivnog sistema bezbjednosti bude kadra da, zajedno sa saveznicima, odgovori na savremene bezbjednosne izazove i rizike“, istakao je ministar Bošković.

Admiral Samardžić je zahvalio svojim dosadašnjim saradnicima, a posebno pripadnicima Vojske:
„Vi ste svojim profesionalnim odnosom prema obavezama najviše doprinijeli svim našim uspjesima i učinili Vojsku Crne Gore cijenjenim i prepoznatim partnerom i uskoro saveznikom“, kazao je admiral. On je ocijenio da je Vojska Crne Gore od obnove nezavisnosti prošla kroz zahtjevan proces transformacije i reforme.

„Sada je već izvjesno da nas do punopravnog članstva u NATO dijeli svega par mjeseci i možemo svi skupa biti ponosni na ogroman doprinos Vojske Crne Gore na putu ostvarenja tog strateškog cilja“, naglasio je admiral Samardžić.

General Jokić je istakao da je Crna Gora u svojoj bogatoj istoriji uvijek imala Vojsku utemeljenu na tradicijama, časnim precima i ponosnim nasljednicima.
„Imali smo od koga i šta da naslijedimo, da se ponosimo i čuvamo od zaborava. Ali, imamo još puno toga da uradimo i unaprijedimo da bi odgovorili svim zahtjevima koji stoje pred nama”, ocijenio je general Jokić. On je kazao da od svojih najbližih saradnika u Generalštabu i komandanata jedinica zahtijeva da prepoznaju najbolje i najsposobnije, kojima će biti ukazano povjerenje, te da jačaju sposobnost i unapređuju gotovost Vojske za izvršavanje postavljenih zadataka. „Od svih komandira i komandanata zahtijevam da ličnim primjerom doprinose jačanju discipline i njeguju osobine koje krase Vojsku: planski rad, ozbiljnost, subordinaciju, poštovanje svojih potčinjenih, jer će time poštovati i sebe i uniformu koju nose“, naglasio je novi načelnik GŠ.

Ceremoniji su prisustvovali predsjednik Skupštine Ivan Brajović, predsjednik skupštinskog Odbora za bezbjednost i odbranu Obrad Mišo Stanišić, vojni atašei akreditovani u Crnoj Gori, kao i članovi Kolegijuma ministra odbrane i načelnika Generalštaba.

Izvor: Vlada Crne Gore

Želite reklamu na Portalu Crna Gora? Javite nam se!

Želite i Vi da pišete za Crnu Goru? Pridružite nam se!