Jačanje saradnje Crne Gore i Slovenije u oblasti obrazovanja među prioritetima

#MinistarstvaProsvjete #CrneGore #MinistarstvaProsvjete #CrneGore

Dalje intenziviranje odnosa Crne Gore i Slovenije u oblasti obrazovanja, uključujući otvaranje više mogućnosti za dvije dijaspore da učestvuju u obrazovnim aktivnostima, posebno kada je riječ o izučavanju maternjeg jezika, biće među prioritetima buduće saradnje, zaključeno je na današnjem sastanku ministra prosvjete dr Damira Šehovića sa ambasadorom Republike Slovenije u Crnoj Gori, NJ. E. Mitjom Močnikom, te predstavnicima slovenačkog Ministarstva obrazovanja, nauke i sporta i Kancelarije za slovenačku dijasporu.

Ministar Šehović je naglasio da će Ministarstvo, u okviru svojih nadležnosti, voditi računa o crnogorskoj dijaspori uključujući i Sloveniju, ali i pružiti punu podršku slovenačkoj dijaspori u Crnoj Gori putem jačanja zajedničkih aktivnosti obrazovnih institucija dviju država.

Na sastanku je istaknuto da će ovo biti nastavak dobre saradnje, koja je formalizovana i postojećim Protokolom o saradnji u oblasti obrazovanja, te nedavno potpisanim sporazumom dvije vlade o saradnji u kulturi i obrazovanju. Sporazum je jedan od osnova za realizaciju i jačanje programa koji se odnose na razmjenu studenata, profesora, stipendije, istraživače i eksperte, saradnju univerziteta i obrazovnih institucija, te podsticanje uzajamnog učenja jezika i drugih oblika razmjene informacija.

Sagovornici su se složili da postoji obostrana volja da naredni period bude obilježen realizacijom planiranih aktivnosti i izrazili uvjerenje u kontinuirani napredak bilateralnih odnosa kada je riječ o obrazovanju.

PR služba Ministarstva prosvjete

Izvor: Vlada Crne Gore

Želite reklamu na Portalu Crna Gora? Javite nam se!

Želite i Vi da pišete za Crnu Goru? Pridružite nam se!