Najava: Radionica o EU standardima kvaliteta sirovog mlijeka

Predstavnici mljekarskog sektora u Crnoj Gori imaju priliku da se detaljno upoznaju sa standardima Evropske unije u oblasti kvaliteta sirovog mlijeka, na radionici u Podgorici, koju organizuje misija EU za tehničku podršku (TAIEX) u saradnji sa Ministarstvom poljoiprivrede i ruralnog razvoja.

Radionica se održava 27. i 28.oktobra u konferencijskoj sali hotela „Premijer“ (Best Western).

Osim informisanja relevantnih subjekata u mljekarskom sektoru Crne Gore o standardima EU u ovoj oblasti, cilj radionice je i prenos praktičnih iskustava u razvoju sistema kontrole kvaliteta svjezeg sirovog mlijeka. Tokom dvodnevnog skupa, domaćim proizvođačima biće predstavljeno i iskustvo Hrvatske i Bugarske u suočavanju sa izazovima u dostizanju standarda kvaliteta mlijeka u pretpristupnom periodu.

Poziv za prisustvo radionici dobili su predstavnici svih mljekara u Crnoj Gori, predstavnici udruženja stočara i proizvođača mlijeka, Veterinarske uprave, Veterinarske inspekcije, Službe za selekciju stoke, Laboratorije za mljekarstvo i Privredne komore.

U pripremi edukacija o maslinovom ulju

Ministarstvo poljoprivrede i ruralnog razvoja, uz podrsku TAIEX-a, za kraj novembra priprema sličnu radionicu, vezano za standarde kvaliteta maslinovog ulja u EU. Na tom seminaru crnogorski proizvođači maslinovog ulja i inspekcijski organi upoznaće se sa najnovijom pravnom tekovinom EU vezano za tržišne standarde maslinovog ulja, kao i načine kontrole.

Predavači će biti eksperti iz Hrvatske, koji će pored navedenog prenijeti i iskustvo Hrvatske u pretpristupnom periodu, kad je u pitanju prilagođavanje zakonodavstva za oblast maslinovog ulja.

Na ovaj način Ministarstvo poljoprivrede nastoji da pomogne svim crnogorskim proizvodjačima maslinovog ulja da što bolje razumiju procese i izazove koji su pred njima, konkretno da se pripreme za poštovanje standarda u proizvodnji definisanih kroz novi Zakon o maslinarstvu i maslinovom ulju, koji je nedavno usvojen u Parlamentu.

Pozivamo predstavnike medija da isprate radionicu o kvalitetu mlijeka, koja je već počela, kao i narednu, koja će biti još jednom najavljena, u cilju informisanja i javnosti o navedenim standardima.

PR Služba Ministarstva poljoprivrede i ruralnog razvoja

Izvor: Vlada Crne Gore

Advertisements
Želite reklamu na Portalu Crna Gora? Javite nam se!

Želite i Vi da pišete za Crnu Goru? Pridružite nam se!