Razgovor ministra Ljumovića i ambasadorke Uehare

#MinistarstvoKulture #SjedinjeneAmeričkeDržave #JankoLjumović #TurističkeDestinacije

Ministar je istakao da su Sjedinjene Američke Države važan partner i podrška Crnoj Gori i zahvalio na mnogobrojnim aktivnostima Ambasade u Podgorici. –>

Prof. mr Janko Ljumović, ministar kulture razgovarao je danas na Cetinju sa Nj.E. Margaret En Ueharom, ambasadorkom Sjedinjenih Američkih Država.

Ministar je istakao da su Sjedinjene Američke Države važan partner i podrška Crnoj Gori i zahvalio na mnogobrojnim aktivnostima Ambasade u Podgorici.

Posebno je istaknuta važnost Fonda američkog ambasadora, u okviru kojeg su obezbijeđena sredstva za nekoliko važnih projekata obnove i očuvanja našeg jedinstvenog kulturnog nasljeđa. Projekat koji se trenutno realizuje posredstvom ovog Fonda je restauracija Mlina Ivana Crnojevića na Cetinju, čime će još jedno važno kulturno dobro u Crnoj Gori biti obnovljeno, istakao je ministar Ljumović.

Ambadorka Uehara je istakla da je Ambasada spremna da podrži još aktivnosti u Crnoj Gori, posebno imajući u vidu značaj kulture i kulturne baštine za razvoj turizma i pozicioniranje Crne Gore kao turističke destinacije. U tom smislu, Ambasadorka je pozdravila i nedavno osnivanje Filmskog centra i navela da su američki producenti već iskazali potencijalno interesovanje da snime filmove u Crnoj Gori.

Sagovornici su se saglasili da je, pored ulaganja u obnovu kulturnog nasljeđa Crne Gore važno kulturu približiti i učiniti dostupnom mlađoj populaciji. Ministarstvo kulture je do sada uradilo mnogo u tom pravcu i planira da nastavi sa realizacijom kulturnih politika i programa namjenjenih mladima, istakao je Ministar.

Ministar Ljumović je tokom razgovora upoznao ambasadorku Ueharu sa prioritetima u radu Ministarstva kulture i najznačajnijim planovima za 2017. godinu.

Izvor: Vlada Crne Gore

Želite reklamu na Portalu Crna Gora? Javite nam se!

Želite i Vi da pišete za Crnu Goru? Pridružite nam se!