Saopštenje: Stručno osposobljavanje za petu generaciju počinje 16. januara

#StručnoOsposobljavanje #StručnoOsposobljavanje

Stručno osposobljavanje lica sa stečenim visokim obrazovanjem, koje se realizuje petu godinu zaredom, počinje u ponedjeljak, 16. januara i trajaće devet mjeseci.

Nakon elektronskim putem sprovedenog postupka povezivanja korisnika i poslodavaca, u dva kruga, 3.274 visokoškolca je dobilo priliku da se u devetomjesečnom periodu stručno osposobljava i time stekne uslove za polaganje stručnog, odnosno državnog ispita.

Poslodavci su iskazali veliko interesovanje za ovaj program što je rezultiralo oglašavanjem 9.173 slobodnih mjesta za osposobljavanje, dok se 3.439 visokoškolaca koji nemaju radnog iskustva i nalaze se na evidenciji Zavoda za zapošljavanje prijavilo za učešće u Programu.

Devetomjesečno stručno osposobljavanje, tokom koga korisnici imaju naknadu u neto iznosu 50% prosječne neto zarade u Crnoj Gori u prethodnoj godini, svojevrsna je podrška obrazovanju mladih i podsticaj da kroz dokazivanje u radnom okruženju lakše dođu do zaposlenja. Na ovaj način se istovremeno poslodavci motivišu na otvaranje novih radnih mjesta.

Korisnicima Programa se devet mjeseci provedenih kod poslodavca računa kao 12 mjeseci radnog iskustva i kao uslov za polaganje odgovarajućeg stručnog, odnosno državnog ispita. Poslodavcima Program omogućava da prepoznaju potrebe za određenim kadrom i radno ga angažuju po isteku stručnog osposobljavanja.

Poslodavci su dužni da korisnicima omoguće stručno osposobljavanje, u skladu sa posebnim aktom o programu osposobljavanja korisnika, a stručni tim zadužen za realizaciju Programa, u saradnji sa nadležnim državnim organima, vršiće kontrolu sprovođenja stručnog osposobljavanja.

Koordinacioni tim za implementaciju Programa

Izvor: Vlada Crne Gore

Želite reklamu na Portalu Crna Gora? Javite nam se!

Želite i Vi da pišete za Crnu Goru? Pridružite nam se!