Saopštenje: Zakupljeno poljoprivredno zemljište na lokalitetu Vranj

Danas je u Ministarstvu poljoprivrede i ruralnog razvoja potpisan još jedan ugovor o zakupu poljoprivrednog zemljišta u vlasništvu države. Poljoprivredni proizvođač iz Tuzi Anton Siništović, jedini ponuđač na javnom nadmetanju, zakupio je 124.241m2 državnog zemljišta na lokalitetu Vranj, na području Glavnog grada.

MPRRMPRR

Danas je u Ministarstvu poljoprivrede i ruralnog razvoja potpisan još jedan ugovor o zakupu poljoprivrednog zemljišta u vlasništvu države. Poljoprivredni proizvođač iz Tuzi Anton Siništović, jedini ponuđač na javnom nadmetanju, zakupio je 124.241m2 državnog zemljišta na lokalitetu Vranj, na području Glavnog grada.

Ministar Ivanović izrazio je zadovoljstvo što se stvaraju uslovi da se na još jednoj državnoj parceli pokrene proizvodnja. „Svaki hektar zemlje koji počnemo da obrađujemo je važan, kao što je važno i svako novo radno mjesto. Dodatno, ovdje se ne radi samo o zakupu, već i o zemljištu koje treba privesti prvobitnoj namjeni, jer se na predmetnoj parceli nalazi šut, otpad, smeće“, rekao je Ivanović.

On je saopštio da je Siništović odmah uplatio godišnju zakupninu u iznosu od 150 eura po hektaru. „Imajući u vidu moguće prinose od pojedinih kultura, opredijelili smo se za cijenu zakupa poljoprivrednog zemljišta u državnom vlasništvu u iznosu 150 eura po hektaru. Moguće je da će se cijena u narednom periodu mijenjati kako se bude mijenjalo interesovanje za sadnju pojedinih kultura“, kazao je ministar Ivanović.

Ministar je poručio da je cilj da se što je moguće više zemljišta da u zakup, da se obrađuje, kako bi pokrenuli proizvodnju, uvećali količine, što bi olakšalo rješavanje organizovanog otkupa i izvoza. „Još uvijek imamo male količine i sa njima ne možemo biti dugoročno konkuretni. Pozivam sve zainteresovane poljoprivredne proizvođače da razmišljaju o zakupu, o povećanju proizvodnje, da iskoriste IPARD-like program koji je upravo namijenjen širenju zasada i uvećanju stočnog fonda“, poručio je ministar Ivanović.

Anton Siništović je jedan od poljoprivrednika koji ide u tom pravcu. Dugogodišnje bavljenje poljoprivredom rezultiralo je uspješnim porodičnim biznisom zasnovanim na povrtarstvu i voćarstvu. Uspješnu proizvodnju prati i uspješan plasman, zbog čega se, kako kaže odlučio na širenje biznisa. „Imam 5.000 metara kvadratnih plastenika pod povrćem, 6 hektara zemljišta pod vinovom lozom i voćnjak. Posljednjih godina proizvodio sam kvalitetno voće, naročito brskve, koje je dobro prolazilo na tržištu, ali falilo mi je zemlje. Zemljište koje sam zakupio i koje je vrlo plodno nalazi se neposredno pored mog vinograda i bio sam jako zadovoljan kada sam čuo da je Ministarstvo odlučilo da daje u zakup državne parcele“kaže Siništović. Ovaj poljoprivrednik planira da na zakupljenom zemljištu podigne kompleks pod breskvama, sorte za koju kaže da je isprobao i od koje očekuje dobar i kvalitetan rod i zaradu. Prethodno će Siništović morati da očisti parcelu od nagomilanog smeća koje su nesavjesni građani odlagali godinama.

Koliko je poljoprivrednog zemljišta u vlasništvu države?

Na pitanje novinara o podacima o ukupnom poljoprivrednom zemljištu u državnom vlasništvu u Crnoj Gori, ministar Ivanović je kazao da je iskustvo Ministarstva poljoprivrede iz projekta zakupa pokazalo da nemamo katastarski uređeni podatke. „Da ne bih ulazio u detalje, često se dešava da ono što piše u listovima nepokretnosti ne odgovara situaciji na terenu. Neko zemljište se vodi kao poljoprivredno, a u stvanosti to nije, ili se vodi kao drugi tip zemjišta a može biti kvalifikovano kao poljoprivredno, itd. Ne vidim da se u oblasti katastarske evidencije u Crnoj Gori mnogo odmaklo. Čujem često i negativne komentare poljoprivrednih proizvođača. Mislim da je krajnje vrijeme da se ova oblast uredi u skladu sa odgovornoišću koju ljudi koji vode katastar imaju, jer bez uređenih vlasničkih prava, bez obzira da li je u pitanju državno ili privatno zemljište, teško možemo izbjeći nesporazume koji bi išli do arbiraže ili sudskih sporova. Jednostavnije je raščistiti situaciju, napraviti red u katastru i olakšati poslove poljoprivrednicima i nadležnim da budu efikasniji. Nebitna su nadgornjavanja oko cijene jer zemljišta za zakup ima više nego što je to trenutna zainteresovanost poljoprivrednika da ga obrađuju“, kazao je Ivanović.

PR Služba Ministarstva poljoprivrede i ruralnog razvoja

Izvor: Vlada Crne Gore

Advertisements
Želite reklamu na Portalu Crna Gora? Javite nam se!

Želite i Vi da pišete za Crnu Goru? Pridružite nam se!