Susret Zenka-Orav: U poštovanju ljudskih prava nema prostora za improvizaciju

#MinistarstvoZaLjudskaIManjinskaPrava #EvropskaUnija #CrnaGora #LjudskaPrava

Ministar za ljudska i manjinska prava Mehmed Zenka zahvalio je u razgovoru šefu Delegacije Evropske unije u Crnoj Gori Aivu Oravu na podršci koju Evropska unija kontinuirano pruža Crnoj Gori u svim aspektima na njenom pretpristupnom putu za članstvo u Uniji. Ministar Zenka i ambasador Orav razgovarali su danas o aktuelnoj situaciji u vezi sa pristupanjem Crne Gore Evropskoj uniji, agendi ministarstva za 2017. godinu, ali i dobrom temelju na kojem se gradi zajednička saradnja.

mmpMinistar za ljudska i manjinska prava Mehmed Zenka zahvalio je u razgovoru šefu Delegacije Evropske unije u Crnoj Gori Aivu Oravu na podršci koju Evropska unija kontinuirano pruža Crnoj Gori u svim aspektima na njenom pretpristupnom putu za članstvo u Uniji. Ministar Zenka i ambasador Orav razgovarali su danas o aktuelnoj situaciji u vezi sa pristupanjem Crne Gore Evropskoj uniji, agendi ministarstva za 2017. godinu, ali i dobrom temelju na kojem se gradi zajednička saradnja.

Zenka je posebno naglasio zahvalnost na uspješnoj saradnji u unapređenju oblasti jačanja poštovanja temeljnih prava. On je ocijenio da napredak u oblasti vladavine prava ima sveobuhvatan uticaj na pristupne pregovore Crne Gore sa Evropskom unijom, i dodao da će resorno ministarstvo nastaviti intenzivno da radi na sprovođenju inoviranog zakonodavstva u ovoj oblasti, kako bi put Crne Gore ka punopravnom članstvu u Evropsku uniju bio brži, ali i bolji standard života crnogorskih građana.

On je upoznao ambasadora sa planovima koje Ministarstvo za ljudska i manjinska prava namjerava da realizuje i pomenuo značaj podrške Evropske unije u realizaciji planiranih aktivnosti. Neophodno je da se pozitivna iskustva što prije primjene i kod nas, ali i inkorporiraju, jer prema ministrovim riječima, u poštovanju ljudskih prava nema prostora za improvizaciju.

On je podsjetio na značaj podrške manjinskih naroda integracionim procesima Crne Gore i objasnio da su, godinama unazad, oni velika podrška Crnoj Gori jer prepoznaju i podržavaju namjeru Crne Gore ka razvijenim zemljama zapadnog svijeta. Nacionalna politika Vlade Crne Gore po pitanju prava pripadnika manjinskih naroda i drugih manjinskih nacionalnih zajednica vrlo je jasna i uspješna u cilju njihove pune integracije, uz očuvanje etničkih posebnosti.Potrebno je animirati predstavnike/ce manjinskih naroda i drugih manjinskih nacionalnih zajednica kako bi se na što kvalitetniji način uključili u razvoj naše države, poručio je Zenka. On je dodao da prednost treba da je uvijek na strani kvaliteta, i to kvalitetno obrazovanih mladih ljudi koji će unijeti posebnu energiju i ambiciju u opšti napredak Crne Gore, koja će biti stabilan partner u razvoju evropske zajednice država.

Ambasador Orav čestitao je ministru na imenovanju i ocijenio da je resor koji vodi izuzetno važan u pregovorima o pristupanju Evropskoj uniji, ali i generalno, budući da ljudska prava predstavljaju srž vrijednosti Evropske unije.

Prema njegovom mišljenju Crna Gora uspješno ispunjava zadatke iz evropske agende, ali ima još posla na njenom putu do punopravnog članstva.

On je izrazio očekivanje da će Crna Gora nastaviti pozitivan trend u pristupnom periodu i u 2017., posebno u oblasti jačanja vladavine prava, koja je direktno povezana sa opštim napretkom.

Ministarstvo za ljudska i manjinska prava

Izvor: Vlada Crne Gore

Želite reklamu na Portalu Crna Gora? Javite nam se!

Želite i Vi da pišete za Crnu Goru? Pridružite nam se!