Kad ugrije, najteže je radnicima na otvorenom

Usljed visokih temperatura, najteže je radnicima na otvorenom. Uprkos vrućinama, na podgoričkim gradilištima se uveliko radi. I propisi i ljekari su jasni.

http://rtcg.me/upload/boxFileData/2018/08/9/292346/MT%20TVCG.mp4

„Ljudi koji rade, koji silom prilika moraju da rade u ovakvim prilikama moraju da se pridržavaju sredstava za zaštitu na radu, da prave češće pauze, da se, što je moguće više, drže hladovine ili nekog zatvorenog prostora da bi jednostavno mogli da funkcionišu i da se ne bi desile neke neželjene posljedice“, kazao je doktor Bojan Bekan.

Takve posledice, mogu se izbjeći ukoliko se poslodavci i zaposleni, pridržavaju mjera zaštite i zdravlja na radu.

„Ako nije moguće organizovati rad da u tom periodu, recimo, kad je ekstremna temperatura, najčešće od 11 do 16 časova, onda treba primjenjivati posebne mjere zaštite i zdravlja na radu, koji se odnose prvenstveno na organizacione mjere, a to su smjenski rad, uvođenje dodatne radne snage, osposobljavanje za pružanje prve pomoći“, kazao je inspektor rada za oblast zaštite i zdravlja na radu, Zlatko Popović.

A ukoliko se ne poštuju mjere, predviđene su novčane kazne.

„Kaznena politika je ta da se pravno lice kažnjava u iznosu od 500 do 15.000 eura, odgovorno lice od 30 do hiljadu eura, a preduzetnik od 250 do 10.000“, kazao je Popović.

Ignorisanje propisa, može uzrokovati više posljedica po zdravlje radnika

„To je pad arterijskog krvnog pritiska, znači to je potpuno logičan, normalan, refleksan mehanizam našeg organizma gdje koji može da dovede do malaksalosti, slabosti, pada koncentracije, na kraju krajeva nesvjestice i kolapsa. U toj krajnjoj liniji koji onda može da dovede do povreda kao sto su povrede na radu“, kaže doktor Bekan.

Kako bi se to što manje dešavalo, iz inspekcije najavljuju češće kontrole rada na otvorenom.

Prilog: Marko Terzić, RTCG

Izvor: Radio Televizija Crne Gore

Advertisements
Želite reklamu na Portalu Crna Gora? Javite nam se!

Želite i Vi da pišete za Crnu Goru? Pridružite nam se!

Ostavite komentar