KANA podnijela krivičnu prijavu protiv Sekretarijata za uređenje prostora

#GrupaKana #SekretarijatZaUređenjeProstora #KrivičnaPrijava

8_0.jpg

Nakon što je Sekretarijat za planiranje i uređenje prostora i zaštitu životne sredine Glavnog grada Podgorice rješenjem od 21. marta odbio da postupi po prijedlogu inspektora za urbanizam i poništi građevinsku dozvolu koja je izdata Normal tours-u za gradnju poslovnog objekta uz hotel “Podgorica”, grupa KANA je podnijela krivičnu prijavu protiv te ustanove i odgovornih lica u njoj.

Grupa KANA smatra da su u Sekretarijatu prvo prekršili zakon i nelegalno izdali građevinsku dozvolu za sporni objekat, što je, podsjećaju zaključak i inspektora za urbanizam, da bi potom odbili da postupe po njegovom prijedlogu i ponište građevinsku dozvolu.

“Iz Sekretarijata su na ovaj način jasno stavili do znanja da prvenstveno štite privatni interes investitora, umjesto javnog interesa građana Podgorice koji plaćaju njihov rad, da ne poštuju stručne institucije sistema (Upravu za inspekcijski nadzor), krše zakone Crne Gore i opstruiraju postupak zaštite hotela “Podgorica” i nalaženja prikladnije lokacije za izgradnju spornog objekta”, kazali su u KANI.

Pročitajte još:   Strah od odvajanja ili separaciona anksioznost

Grupa KANA je pozvala gradonačelnika Slavoljuba Stijepovića da preuzme ključnu ulogu u rješavanju ovog problema, da u skladu sa svojim ingerencijama zaštiti remek-djelo crnogorske arhitekture i ispravi nezakonite radnje ovog Sekretarijata.

“Gradonačelnik treba da ima u vidu da se šteta koju će građani Podgorice morati da isplate investitoru, već sada mjeri višemilionskom sumom i da daljom gradnjom objekta ova suma svakog dana sve više raste. Stoga, pozivamo gradonačelnika da djeluje u skladu sa zaključcima sastanka koji je održao 11. januara 2016. godine sa ministrom kulture Pavlom Goranovićem i ministrom održivog razvoja i turizma Branimirom Gvozdenovićem, kada je saopšteno da je hotel “Podgorica” “kapitalno djelo crnogorske arhitekture, koje predstavlja jedan od objekata prepoznatljivosti Glavnog grada”, i time pokaže da mu je zaista stalo da se ovaj problem riješi”, navedeno je u saopštenju.

Grupa KANA očekuje od nadležnog tužilaštva da, imajući u vidu značaj ovog slučaja, razmotri sve okolnosti, preispita i procesuira krivičnu prijavu, a sve u cilju poštovanja zakonskih načela i vladavine prava.

Pročitajte još:   Lazanje s mesom i bešamelom

“Na kraju, grupa KANA izražava žaljenje što se ovakav problem nije mogao zadržati isključivo na profesionalnom nivou koji se očekivao od nadležnih institucija, već se problem ipak mora rješavati pred sudovima”, zaključeno je u saopštenju.

Izvor: Cafe Del Montenegro

Želite reklamu na Portalu Crna Gora? Javite nam se!

Želite i Vi da pišete za Crnu Goru? Pridružite nam se!