Kosidba na Durmitoru kasni

Lijepe dane Durmitorci koriste da prikupe ljetinu jer kosidba kasni zbog velikog broja kišnih dana tokom ljeta.

http://rtcg.me/upload/boxFileData/2018/08/11/292567/final.mp4

Zbog velikog broja kišnih dana kosidba ispod Durmitora kasni. Stoga poljoprivrednici koriste svaki sunčan dan da prikupe ljetinu.

„Sve dolazi u pitanje, koji imaju dosta toga da odrade da li će stići sve to da završe, zato smo sada 24 sata na livadi“, kazao je Labud Šibalić iz sela Pitomine.

Kišni dani odrazili su se i na život na katunu. Planinka Vesna Šibalić u Dobrom dolu kaže da su lijepe dane jedva dočekali.

„Jedva da se ne loži, da se sjedi napolje“, kazala je Vesna Šibalić iz katuna Dobri do.

Kiše su uticale i na prikupljanje skorupa.

„Ima dosta i biće dosta, tu su još dva, tri mjeseca oko toga da se radi, al uglavnom ima se dosta i za prodaju i za sebe“, kazala je Šibalić.

Na putu ka katunu Dobri do, porodica Karadžić razvila je posao. Imaju seosko domaćinstvo a ponudu su upotpunili sa konjskom ergelom.

„Potražnja je ogromna, svake godine sve veća i veća pa zbog toga i povećavamo broj konja i ponudu u našem selu“, kazao je Ivan Karadžić iz katuna Dobri do.

Sa pogledom na Durmitor uz sve njegove blagodeti i surove strane stvaraju Durmitorci koji su ostali vjerni ovoj planini a turisti iz cijelog svijeta dolaze da vide ovaj dio netaknute prirode.

Milica Stijepović, TVCG

Izvor: Radio Televizija Crne Gore

Advertisements
Želite reklamu na Portalu Crna Gora? Javite nam se!

Želite i Vi da pišete za Crnu Goru? Pridružite nam se!

Ostavite komentar