Šta je Matija Bećković otkrio Podgoričanima?

Matija Bećković u Podgorici

Više nas nema u realnom svetu, ali nas ima svud po internetu”, čulo se večeras, između ostalog na promociji poslednjeg pjesničkog ostvarenja, mnogi bi rekli, najvećeg živog pjesnika srpskog jezika, akademika Matije Bećkovića, održanoj u knjižari Matice srpske u Podgorici.

Novu poemu “Prahu oca poezije” Matija je posvetio Petru Drugom Petroviću Njegošu, inspirasan, kako se vidi i iz naslova, Njegoševim posvetama – prahu oca Srbije iz “Gorskog vijenca”, i Simi Milutinoviću Sarajliji iz “Luče mikrokozma”.

U svojevrsnoj pjesničkoj apoteozi Njegoša, Matija nastavlja da se bavi temama koje se kao nit provlače kroz cijelo njegovo stvaralaštvo, u prvom redu tajnom pjesništva, jezikom, Bogom, ali i temama vezanim za savremenost i sve načine na koje se mi kao narod i pojedinci mijenjamo u njoj. I u ovom djelu on se dotakao virtuelnog svijeta i na sebi svojstven način opisao kako danas živimo sa računarima.

Pročitajte još:   Registrovane 54 stranke

“Više nas nema u realnom svetu,

Ali nas ima svud po internetu

Na profilima i na sajtovima

Po fejsbucima i po portalima

Potvrdili smo sebe digitalno

A u stvarnosti nas nema ni slučajno

Napravili smo od slika štitove

Preselili se u fotošopove

A ko nije ćorav i ume da čita

Vidi drugu stranu i šopa i štita

I kao legende kompujuterske scene

Trajemo koliko mesečeve mene”

Promocija u knjižari Matice srpske

Matijino govorenje sopstvenih stihova i ovoga puta je bio događaj koji prevazilazi obično književno veče, pa je veliki broj Podgoričana, koji su se jedva smjestili u prostor knjižare, bio u prilici da uživa u poetsko-teatarskom nastupu čuvenog pjesnika, koji će sigurno dugo pamtiti.

Pjesnik je dugo potpisivao knjige

Mnogi su iskoristili priliku da kupe knjigu, pa je pjesnik dugo i strpljivo potpisivao brojne primjerke.

O knjizi,čiji su saizdavači  Srpska književna zadruga i Srpsko kulturno društvo „Slovo ljubve” iz Bara, govorio je Dragan Lakićević, glavni i odgovorni urednik SKZ, a voditelj programa bio je mr Milorad Durutović.

Pročitajte još:   Davanje i ispunjavanje obećanja: Šta NJEMCI nude, a šta Crnogorci OBEĆAVAJU biračima

S.P.

Želite reklamu na Portalu Crna Gora? Javite nam se!

Želite i Vi da pišete za Crnu Goru? Pridružite nam se!