Misterija plavih dijamanata

Plavi dijamanti poput dijamanta „Nada“ (Hope) teško se nalaze, a način na koji su nastali prije milijardu godina na neki je način misterija.

Ilustracija (foto: pixabay.com)Foto: Ilustracija (foto: pixabay.com)

Ipak, naučnici vjeruju da imaju odgovor na to pitanje. Oni već dugo znaju da plava boja potiče od tragova elementa bora, ali taj element se uglavnom može naći blizu površine Zemlje, a ne na dubini na kojoj se dijamani uglavnom nastaju.

Istraživači su proučavali 46 plavih dijamanata analizirajući nesavršenosti radi pronalaženja tragova za rješenje misterije, prenijela je agencija AP.

Plavi dijamanti veoma su rijetki, jedan na 200.000 dijamanata je plave boje.

Dijamanti se formiraju na dubini od više stotina kilometara ispod površine Zemlje, gdje je sve usijano, a pritisak je nevjerovatno visok.

Ispod površine Zemlje se nalazi ogromno blago od nekoliko milijardi tona dijamanta, saopštili su u julu naučnici prestižnog Instituta za tehnologiju (MIT) u američkoj saveznoj državi Masačusets.

Međutim, istraživači su upozorili da za sada ne postoji žurba da se do njih dođe jer se nalaze između 145 i 240 kilometara ispod površine planete, daleko dublje od dosadašnjih bušotina i mogućnosti tehnologije.

Izvor: Radio Televizija Crne Gore

Advertisements
Želite reklamu na Portalu Crna Gora? Javite nam se!

Želite i Vi da pišete za Crnu Goru? Pridružite nam se!

Ostavite komentar