Na Sadarskom od sjutra ribolovni zabran

Ribolovni zabran u Nacionalnom parku Skadarsko jezero tokom kojeg je zabranjeno loviti i prodavati sve vrste riba, osim jegulje, počinje 15. marta i trajaće do 15. maja 2018. godine.

Kako je saopšteno iz JP Nacionalni parkovi Crne Gore (NPCG) Zabran je definisan „Naredbom o ribolovnim zabranama, ograničenjima i mjerama za zaštitu ribljeg fonda“ koju donosi Ministarstvo poljoprivrede i ruralnog razvoja.

„Naredbom je definisan dvomjesečni period ribolovnog zabrana imajući u vidu da se toplovodne (ciprinidne) vrste riba zbog reprodukcije povlače u pliće djelove Skadarskog jezera, te je iste potrebno zaštititi od lova i omogućiti neometano obavljanje mrijesta“, navodi se u saopštenju.

IZ NPCG podsjećaju da je shodno Zakonu o slatkovodnom ribarstvu zabranjeno loviti ribu i druge vodene organizme u vodama u kojima je utvrđen ribolovni zabran, i u vijeme lovostaja loviti ribu i druge vodene organizme za koje je utvrđen lovostaj.

„Izlovljavanje ribe u vrijeme ribolovnog zabrana predstavlja krivično djelo, dok izlovljavanje ribe nedozvoljenim sredstvima ima dalekosežne posljedice po biljni i životinjski svijet ovog akvatorijuma“, ističu iz NPCG.

Oni napominju da su u cilju očuvanja ukupnih vrijednosti tog zaštićenog prirodnog područja, od velikog značaja koordinisane i zajedničke aktivnosti Službe zaštite NP Skadarsko jezero sa svim subjektima uključenim u njegovu zaštitu, posebno sa pripadnicima granično-pomorske jedinice MUP-a Crne Gore, inspekcijom za slatkovodno ribarstvo, članovima registrovanih ribarskih udruženja i mještanima.

U tom pravcu, Javno preduzeće za nacionalne parkove Crne Gore zaključilo je Sporazum o saradnji sa Sportsko-ribolovnim klubom „Podgorica“ i Sportsko-ribolovnim klubom „Nikšić-NK“ u cilju pojačane kontrole akvatorijuma tokom ovogodišnjeg ribolovnog zabrana. Isto tako, planirano je da nadzornici Službi zaštite iz ostalih nacionalnih parkova, kao i volonteri, dodatno podrže i učestvuju u koordinisanim aktivnostima NP Skadarsko jezero tokom ribolovnog zabrana.

„Nacionalni parkovi Crne Gore apeluju na svijest građana da poštuju odredbe definisane Naredbom, kao i na svijest vlasnika tržnica i pijaca, marketa i restorana, te potrošača, da ne stavljaju u promet, odnosno ne kupuju ribu izlovljenu u periodu ribolovnog zabrana.

Iz NP Skadarsko jezero obavještavaju sve odgovorne građane da svaki vid nezakonitog djelovanja mogu prijaviti Službi zaštite na dežurni broj 067 310 454.

„Podsjećamo da je zbog svojih specifičnih hidroloških karakteristika, izloženosti mediteranskoj klimi, blizine Jadranskog mora sa kojim je povezano preko rijeke Bojane, Skadarsko jezero stanište brojnih životinjskih i biljnih vrsta, od kojih su mnoge endemične. Riblju faunu Skadarskog jezera čine slatkovodne i morske vrste, kao i riblje vrste karakteristične za hladne i tople vode. U cilju zaštite ovog prirodnog bogatstva, crnogorski dio Skadarskog jezera je proglašen Nacionalnim parkom 1983. godine“, zaključuje se u saopštenju JPNPCG.

Izvor: Radio Televizija Crne Gore

Želite reklamu na Portalu Crna Gora? Javite nam se!

Želite i Vi da pišete za Crnu Goru? Pridružite nam se!