New York Times: Poboljšan ambijent za kupovinu nekretnina u CG

#NjujorkTajms #CrnaGora #Nekretnine

574636d1-f6d4-4be7-bc72-2a25b0765237-sl4-previeworg.jpg

New York Times je u svojoj rubrici o nekretninama u tekstu ,,House Hunting in … Montenegro’’ objavio poseban osvrt na crnogorsko tržište.

U vodiču za kupce, u okviru članka sa prijedlogom za kupovinu luksuzne nekretnine u Boki, ovaj prestižni američki list na osnovu razgovora sa Ivanom Vukićević iz agencije Montenegro Prospects naglašava da je Vlada Crne Gore prošle godine donijela uredbu po kojoj se dozvola za boravak strancima izdaje već i na osnovu samog vlasništva nad nekretninom. Osim toga, donešena je odluka i da notarske službe vode proces kupoprodaje od ugovora do predaje dokumentacije za prenos vlasništva katastru, što kupcima crnogorskih nekretnina značajno olakšava posao.

“Nema ograničenja za strane kupce u Crnoj Gori, a to je čini veoma privlačnom“, objašnjava Vukićević.

New York Times svojim čitaocima posebno opisuje Perast, kao veoma privlačnu destinaciju.

Pročitajte još:   Strah od odvajanja ili separaciona anksioznost

350 godina stara kamena ljepotica iz tog bokeljskog mjesta takođe je dobila pozamašan prostor u tom prestižnom listu.

Ova bajkovita vila okružena je najvećim vrtovima u Perastu. Cvijeće iz njenih leja krasi Fašinadu- drevnu svetkovinu u kojoj Peraštani dovoze barkama kamenje i potapaju ga kod Gospe od Škrpjela.

Cijena te luksuzne nekretnine je 2,5 miliona eura.

“Cijene nekretnina se nisu sasvim oporavile i vratile na nivo iz 2007. godine. Upravo su kuće u Boki dobar indikator fluktuacije: 2007/08 apartmana u kotorskom starom gradu prodavani su za 3000 eura po m2, ali poslije krize njihova je cijena pala na 1600-1800 eura po m2“, objasnila je za NYT Ivana Vukićević iz agencije Montenegro Prospects.

Luksuzno renoviran enterijer vile je, piše NYT, zadržao plemenitost prirodnih materijala – krase ga terakota i drvo, kamen je očuvan i na unutrašnjim zidovima, a krevet sa baldahinom i kameni detalji čak i u kupatilu samo pojačavaju utisak da ovaj ambijent pripada jednom davno prošlom vremenu, uz sve pogodnosti ovog današnjeg – bazen sa grijanjem, haj tek kuhinja i klimatizacija, kao i sav namještaj, kupac će dobiti u cijeni kuće.

Pročitajte još:   Brzi kolač sa grizom i pekmezom

Cijene nekretnina su, objašnjava Vukićević, bazirane na pretpostavljenom prihodu koji se može zaraditi njenim izdavanjem, kvalitetu gradnje i lokaciji. Nekretnine na obali najčešće uspijevaju da zadrže svoju cijenu, a pretjerano izgrađena područja imaju najmanji prirast cijene.

“Posljednjih nekoliko godina vidjeli smo stabilan interes za nekretnine, bez naznaka i euforije balona, a stanovi i kuće kod kojih je cijena valjano procijenjena u odnosu na kvalitet prodavali su se dobro“, kaže Ivana Vukićević iz agencije Montenegro Prospects.

Izvor: Cafe Del Montenegro

Želite reklamu na Portalu Crna Gora? Javite nam se!

Želite i Vi da pišete za Crnu Goru? Pridružite nam se!