О Генетичким тестовима, Дану државности

У Јутарњем програму гледајте:

Urednica i voditeljka Jutarnjeg Dajana Golubović PejovićFoto: Urednica i voditeljka Jutarnjeg Dajana Golubović Pejović

Генетички тестови: Почетком ове године са радом је почело прво генетичко савјетовалиште у Србији, чије активности покривају три поља дјелатности: генетичке консултације, анализе из области молекуларне генетике и стручне едукације здравствених радника различитих специјалности. Генетском анализом узетих узорака (бриса слузокоже усне дупље) добијају се информације које сваком појединцу омогућавају да упозна своју генетску основу и сазна које су потенцијалне пријетње за његов организам, а које на вријеме може спријечити промјеном животних навика. Све што нас интересује о генетици и генетском тестирању, сазнаћемо од докторке Иване Бузаџић.

Припрема за Дан државности: У емисији бавимо се убрзаним припремама црногорских општина за Дан државности. Провјерићемо на који начин Црна Гора обиљежава овај важан датум, како 13. јул слави дијаспора, али и како изгледа споменик Љубу Чупићу који ће 13. јула бити откривен на новом никшићком тргу.

Дани фолклора у Подогорици и Даниловграду: Фолклор је уопштено име за умјетност која, у устаљеним традиционалним облицима, живи у народу и, као посебна форма преноси се са генерације на генерацију. Током вјекова, црногорски фолклор еволуирао је што је утицало и на преношење оригиналности народних творевина. Кола данас и она од прије педесет година, иако са истим именима и називима, показују примјетне разлике. Народни дух, најснажнији покретач свих идеја у умјетности, никада не мирује. Љубитељи фолклора ових дана могу уживати у дивној фолклорној смотри у два наша града – Даниловграду и Подогорици.

Најбољи стонотенисери у Црној Гори: Херцегновски стонотениски клуб Нови који је основан 2016. године, за кратко вријеме постигао је огроман напредак у организационом и у такмичарском смислу. У другој години постојања и такмичења, Нови је супериорно освојио прво мјесто у Првој лиги Црне Горе, а пласман у Супер лигу обезбијеђен је без иједног пораза у Првој лиги. Тај резултат су остварили Зоран Решетар,Виктор Рогић, Лазар Јанковић и Христијан Јованов.

КоторАрт: Традиционалан почетак програма КоторАрт Дон Бранкови дани музике резервисан је за 13. јул испред Катедрале Св. Трипуна. Овај догађај носи епитет једног од најзначајнијих умјетничких догађаја у Црној Гори, а од прије неколико година има значај и за локалну културну баштину. Дон Бранкови дани музике, 17. по реду, у оквиру овогодишњег издања КоторАрта биће започети музичким дјелом, поруџбином фестивала, коју је компоновао мултимедијални умјетник и музичар Рамбо Амадеус. Сара Лакићевић – ПР фестивала, наша гошћа.

Уредница и водитељка: Дајана Голубовић Пејовић

Уредница редакције: Љиља Савић

Извор: Радио Телевизија Црне Горе

Advertisements
Желите рекламу на Порталу Црна Гора? Јавите нам се!

Желите и Ви да пишете за Црну Гору? Придружите нам се!

Ostavite komentar