O obrazovanju

Ministarstvo prosvjete od septembra uvodi 15 novih modernizovanih smjerova u srednje stručne škole, kako bi se riješio veliki problem nezaposlenosti mladih. Novi programi će, ocjenjuju, sigurno doprinijeti boljem pozicioniranju srednjih stručnih škola. Osim toga, objavljeni su i Konkursi za dodjelu 300 stipendija za deficitarne kvalifikacije i za upis u prvi razred srednje škole. Opširnije u razgovoru sa predstavnicima Ministarstva prosvjete.

Urednica i voditeljka emisije, Marija MarkovićFoto: Urednica i voditeljka emisije, Marija Marković

U nastavku o:

– Urbanizaciji. Budući da su efikasno planiranje, inovativna i pametna rješenja u upravljanju gradskim sistemima važna komponenta u razvoju svakog grada, Glavni grad-Podgorica u partnerstvu sa Privrednom komorom CG i Ambasadom kraljevine Danske, organizovao je konferenciju na temu „Pametni gradovi i urbana rješenja 2018ʺ.

– Aktivnostima Saveza slijepih CG. Biblioteka za slijepe ove godine ima ambiciozan plan rada sa povećanim obimom bibliotečkih usluga i djelatnosti transponovanja standardnih knjiga u pristupačne formate. Realizuje 2 projekta preko programa zaštite i očuvanja kulturne baštine, a aplicirala je i na još nekoliko domaćih i međunarodnih poziva za finansiranje projekata i programa. Podsjetimo, Savezu slijepih je nedavno pripala i nagrada za unapređenje obrazovnog okvira na svečanom zatvaranju 13. Međunarodnog Sajma knjiga u Podgorici.

– Jubileju najstarije predškolske ustanove u zemlji. Cetinjski vrtić „Zagorka Ivanović“ proslavlja svoj 115 rođendan. Više od stotinu mališana, predvođeni svojim vaspitačicama, mjesecima je radilo na pripremi bogatog programa. Osim toga, vrtić je ovih dana domaćin desete „Kolonije dječjeg prijateljstva“ i tim povodom je ugostio mališane i njihove vaspitače iz pet gradova iz Republike Srpske, Srbije i Makedonije.

– U Jutarnjem programu možete pogledati priče o protestu majki, akciji davanja krvi u Delta citiju, monografiji crnogorske vojske i brojne druge.

Najavljujemo:

– U emisiji predstavljamo novi spot mlade umjetnice iz Bara-Danice Crnogorčević, inače članice poznate Etno grupe „Zora“.

– Naši dežurni reporteri redovno izvještavaju sa terena. U petak ćemo biti u posjeti Udruženju Roditelji, a biće riječi i o nezadovoljstvu taksista. Haos u auto-taksi prevozu je sve veći kako se bliži turistička sezona, ocjenjuju u Strukovnom sindikatu taksista Crne Gore.

– Uz servisne informacije, aktuelne priloge, gledaćete i redovne rubrike: Dječiji kutak, PG Servis, Okom gledalaca, Svijet u 5 minuta, Vodič događaja iz kulture, Meridijani….

Urednica i voditeljka emisije: Marija Marković
Urednica Jutarnjeg programa: Ljiljana Savić
e-mail: jutarnji@rtcg.org

Izvor: Radio Televizija Crne Gore

Advertisements
Želite reklamu na Portalu Crna Gora? Javite nam se!

Želite i Vi da pišete za Crnu Goru? Pridružite nam se!