Oboljelom od karcinoma odšteta 289 miliona $

Sud u San Francisku presudio je da kompanija Monsanto mora da plati 289 miliona dolara odštete bivšem školskom domaru oboljelom od karcinoma pošto ga nije upozorila na rizik upotrebe njenog herbicida.

Foto: Beta/APFoto: Foto: Beta/AP

Sud je zaključio da je herbicid „raundap“ doprinio bolesti Divejna Džonsona (46) i da je Monsanto trebalo da istakne upozorenje o mogućem riziku po zdravlje ljudi, navodi Asošiejted pres.

To je prva presuda po tužbi osobe oboljele od karcinoma protiv te kompanije, a suđenje je ubrzano zbog toga što je Džonsonovo zdravstveno stanje loše.

Presuda će biti oslonac za hiljade sličnih slučajeva i nebrojeno mnogo ljudi koji tvrde da su oboljeli zbog korišćenja herbicida, rekao je Džonsonov advokat Brent Vizner.

„Jednoglasna odluka porote u San Francisku rekla je Monsantu: ‘Dosta. Uradili ste nešto pogrešno i sada morate da platite. Postoji 4.000 drugih slučajeva širom SAD i hiljade su oboljele od raka jer im Monsanto nije pružio izbor“, rekao je Vizner.

Monsanto negira da postoji povezanost između dobijanja kancera i upotrebe sastojka „raundapa“ glifosata, navodeći da su stotine studija utvrdile da je to jedinjenje bezbjedno za korišćenje.

Kompanija je najavila žalbu na presudu.

Izvor: Radio Televizija Crne Gore

Advertisements
Želite reklamu na Portalu Crna Gora? Javite nam se!

Želite i Vi da pišete za Crnu Goru? Pridružite nam se!

Ostavite komentar