Očistili pećinu „Papuča“

U okviru projekta “Istraživanje i čišćenje morskih pećina u zoni Borove šume u opštini Ulcinj” predstavnici Instituta za biologiju mora i Morskog dobra očistili su pećinu „Papuča“.

.Foto: .

Iz Instituta za biologiju mora poručuju da su otpad izvučen iz pećine klasifikovali. Sudeći po fotografijama koje su nam poslali, pećina je bila puna smeća, među kojim ima plažnoh mobilijara, plastičnih boca, papuča…

.Foto: .

„Rezultati cjelokupnog projekta će biti prezentovani do kraja jula, a za sada možemo reći da mnogo ljepšu sliku daju neke pećine u kojima su konstatovani slijepi miševi i to u većim kolonijama i sa mladim jedinkama“, poručuju iz Instituta.

.Foto: .

Podsjećaju da su prema EU Direktivi o staništima morske pećine jedno od prioritetnih staništa pa je dio istraživanja usmjeren u tom pravcu.

.Foto: .

„Treba naglasiti da su sve vrste slijepih miševa zaštićene prema domaćoj i međunarodnoj legislativi jer su osjetljive životinje sa trendom smanjenja populacija prije svega zbog uništavanja njihovih staništa i zbog korištenja pesticida, a za čovjeka su veoma korisni jer regulišu brojnost noćnih insekata, posebno komaraca“, poručuju iz Instituta za biologiju mora.

.Foto: .

Izvor: Radio Televizija Crne Gore

Advertisements
Želite reklamu na Portalu Crna Gora? Javite nam se!

Želite i Vi da pišete za Crnu Goru? Pridružite nam se!