Ovo su deset najpametnijih gradova na svijetu

Najpametniji grad na svijetu prema petom izdanju ESE Cities in Motion indeksa (CIMI) je Njujork. Studija je sprovedena u 165 gradova u 80 zemalja, a na vrhu se, ovaj put, našla Velika Jabuka.

Prilikom ocjenjivanjaFoto: Prilikom ocjenjivanja „pameti grada“ u obzir se uzimalo devet faktora (Pixabay)

Drugo mjesto zauzela je britanska prijestonica London, dok je kao trećeplasirani završio grad svjetlosti – Pariz. Popis se nastavlja s Tokijom i Rejjkjavikom, a listu TOP 10 popunjavaju Singapur, Seul, Toronto, Hong Kong i Amsterdam.

No, što uopšte znači termin „pametni grad“ i kako se izračunava njegova „pamet“? Neki misle kako se on može odnositi samo na megalopolise, no ulazak Rejkjavika u TOP 10 jasno govori kako to nije ključna stvar.

Prilikom ocjenjivanja „pameti grada“ u obzir se uzimalo devet faktora: sposobnost privlačenja i ulaganja u ljude, društvena kohezija, ekonomija, životna sredina, upravljanje, urbano planiranje, međunarodna saradnja, tehnologija i transport.

Gradovi na vrhi istakli su se u raznim kategorijama, pa je tako Njujork najviše ocijenjen po pitanju ekonomije, London po pitanju privlačenja i ulaganja u ljude, dok je Pariz pohvale dobio za međunarodnu saradnju.

Ovo istraživanje korisno je ne samo za gradove koji na ovaj način mogu vidjeti što trebaju popraviti, već i za turiste, jer je prilično lijepo posjetiti grad za koji znate da privlači ljude i ima dobar javni prevoz. Sve to može dovesti i do rasta turizma i napretka grada, a kompletan spisak pronađite na OVOM linku.

Izvor: Radio Televizija Crne Gore

Advertisements
Želite reklamu na Portalu Crna Gora? Javite nam se!

Želite i Vi da pišete za Crnu Goru? Pridružite nam se!

Ostavite komentar