Aktivisti u hotelu, za birače vino i čokolada

#Politika #Demokrate #HercegNovi #Izbori

IMG_2888.jpg

Partije su spremne da ulože i veliki novac, pa su pozitivno reagovale na upozorenje Agencije za borbu protiv korupcije i juče do 15 časova su sve otvorile žiro-račune na lokalnom nivou, kako bi uvid u trošenje novca bio što transparentniji, pišu Dnevne novine.

I kao tokom svake predizborne kampanje učesnici izbora se međusobno optužuju da građanima nude sve i svašta kako bi ih privoljeli da im daju glas, a u tim svojim nastojanjima su i vrlo krativne.

Ipak, kada je Herceg Novi u pitanju, najranije u kampanju su krenule Demokrate Crne Gore čiji aktivisti već danima rade po principu “od vrata do vrata” i koji svim građanima koje posjete ostave i po neki poklon. Novljani kažu da svi dobijaju čokoladicu, a nađe se za neke i po koja flaša vina.

Na pitanja Dnevnih novina Demokrate kažu da na teritoriji opštine Herceg Novi imaju oko 600 aktivista, raspoređenih po mjesnim odborima ove opštinske organizacije. Svi aktivisti žive na području opštine Herceg Novi, tako da se za njih, prema tvrdnjama ove partije, ne obezbjeđuje smještaj i hrana.

“Pored 600 aktivista sa kojima raspolaže Demokratska Crna Gora imamo i 20 koordinatora sa državnog nivoa, koji su smješteni u hotelu Lihthouse, od 31.03.2017. godine. Smještaj, odnosno noćenje sa hranom i taksama za 20 koordinatora iznosi 12,00 eura po osobi na dnevnom nivou”, saopšteno je DN iz ove partije.

Demokrate su im priložile i dokaz o hotelskim cijenama i načinu plaćanja.

Prema nekoj računici, ovu partiju će samo ovih 20 aktivista koštati do izbora oko 10.000 eura. Vjerovatno će uskoro i zvanično saopštiti koliko koštaju pokloni koje daju građanima i uopšte čitava kampanja za lokalne izbore u Herceg Novom.

“Pod punom krivičnom i materijalnom odgovornošću tvrdimo da svi funkcioneri, koordinatori i aktivisti realizuju kampanju Demokratske Crne Gore na potpuno volonterskoj osnovi. Dakle, njihova dnevnica, odnosno naknada iznosi nula eura. Navedeno možete provjeriti uvidom u materijalno-finansijsko poslovanje Demokratske Crne Gore, kao i kroz njene završne račune i izvještaje o porijeklu, visini i strukturi prikupljenih i utrošenih sredstava u izbornoj kampanji, koji su objavljeni na sajtu Agencije za sprečavanje korupcije. Mi, kampanju radimo srcem, a ne novcem”, kažu Demokrate.

Mnogi građani Herceg Novog, međutim, tvrde drugačije. Oni kažu da su im aktivisti, koji idu od vrata do vrata, kazali da im je dnevnica 20 eura i da bi je dobili moraju da uzmu ime i prezime i broj telefona građana sa kojima su razgovarali.

“Dala sam im broj računajući da pomažem tim mladim ljudima da zarade 20 eura. Tu, međutim, nije kraj. Poslije nekoliko sati uslijedio je telefonski poziv iz štaba Demokrata kojim me obavještavaju da je moja članska karta gotova i pitaju da li da mi je donesu ili da dođem po nju. Nakon što sam to odbila, uslijedio je još jedan identičan poziv. Ne znam da li će me više zvati”, tvrdi jedna Novljanka, koja je željela da ostane anonimna.

Očigledno je Herceg Novi važan za sve partije, a ko će najviše novca potrošiti pokazaće izvještaji nakon izbora, ako budu valjani, što će, u svakom slučaju, utvrditi Agencija za sprečavanje korupcije.

Hotelske račune plaćaju poslanici i funkcioneri
“Smještaj sa hranom i taksama za koordinatore finansiraće se od donacija poslanika i funkcionera Demokratske Crne Gore i drugih prihoda, a isplaćivaće se preko posebnog izbornog računa, otvorenog u skladu sa Zakonom o finansiranju političkih partija i izbornih kampanja, a koji je pod potpunom kontrolom Agencije za sprečavanje korupcije”, tvrde Demokrate u odgovoru na pitanja DN.

Izvor: Cafe Del Montenegro

Želite reklamu na Portalu Crna Gora? Javite nam se!

Želite i Vi da pišete za Crnu Goru? Pridružite nam se!