Ambasada Palestine: Hvala Crnoj Gori

Ambasada Palestine u Podgorici zahvalila je Crnoj Gori što je na Generalnoj skupštini Ujedinjenih nacija Gglasala za Rezoluciju o zaštiti palestinijskog civilnog stanovništva.

Foto: Ambasada PalestineFoto: Foto: Ambasada Palestine

Generalna skupština UN osudila je u srijedu Izrael zbog korišćenja pretjerane sile nad palestinskim civilima. Rezolucija je usvojena sa 120 glasova „za“, osam „protiv“ i 45 odsutnih.

„Zahvaljujemo Crnoj Gori na njenom principijelnom stavu da sačuva međunarodno pravo i ljudska prava podržavajući ovu rezoluciju“, saopštila je palestinska ambasada.

Rezoluciju su predložile Alžir, Turska i Palestina, nakon što su SAD iskoristile veto nad sličnom rezolucijom u Savjetu bezbjednosti UN ranije ovog mjeseca.

„Nacrt rezolucije, kako je prikazano, je balansiran tekst koji je stigao nakon ekstenzivnih pregovora sa svim državama članicama UN-a. Cilj nacrta je unaprijediti razmatranje mjera kako bi se obezbijedila očajnički potrebna zaštita palestinskog civilnog stanovništva pod izraelskom okupacijom. Ovo je striktno urađeno u okviru međunarodnog prava, uključujući humanitarno pravo i ljudska prava“, naveli su iz Ambasade Palestine.

Istakli su da se od 30. marta kriza produbila i da je do danas ubijeno 125 Palestinaca uključujući 15 djece, a 14.000 je ranjeno.

„Poslije 51 godine izraelske vojne okupacije, palestinsko društvo je obilježeno intenzivnom nesigurnošću ljudi, raseljavanjem i patnjom koju trpi civilno stanovništvo u okupiranoj Palestini, uključujući Istočni Jerusalim i Gazu koja je pod jedanaestogodišnjom blokadom i neprekidnim izraelskim vojnim agresijama što je traumatizovalo stanovništvo i uzrokovalo tešku društveno-ekonomsku deprivaciju“, saopštila je Ambasada Palestine u Podgorici.

Izvor: Radio Televizija Crne Gore

Advertisements
Želite reklamu na Portalu Crna Gora? Javite nam se!

Želite i Vi da pišete za Crnu Goru? Pridružite nam se!