Bez ljudskih prava nema trajne stabilnosti

#SrđaDarmanović

Nema trajne stabilnosti i bezbjednosti bez poštovanja ljudskih prava i sloboda, vladavine prava i demokratije, istakao je šef crnogorske diplomatije Srđan Darmanović na a 24. zasijedanju Ministarskog savjeta OEBS-a u Beču.

U fokusu ovogodišnjeg Ministarskog savjeta je jačanje uloge OEBS-a u cilju smanjenja konflikata, obnove povjerenja i borbe protiv radikalizacije.

„Crna Gora snažno podržava sve autonomne institucije OEBS-a, kao čuvare principa i vrijednosti u ljudskoj dimenziji OEBS-a“, rekao je Darmanović.

Govoreći o krizi u Ukrajini, on je ponovio da je prekid oružanog sukoba od ključnog značaja za dalji napredak ka održivom političkom rješenju, u skladu sa principima i vrijednostima OEBS-a.

„Ministar je pohvalio pozitivne pomake koji su napravljeni u Gruziji, Moldaviji i Azerbejdžanu i istakao značaj pronalaženja mirnog rješenja u tim područjima. Na marginama Ministarskog savjeta, šef diplomatije imao je odvojene susrete sa potpredsjednicima vlada i ministrima vanjskih poslova Hrvatske i Moldavije, Marijom Pejčinović Burić iAndrejem Galburom“, istakli su iz Ministarstva vanjskih poslova.

Darmanović je razgovarao i sa šefovima diplomatija Italije, Slovenije, Republike Makedonije i BiH, Angelinom Alfanom, Karlom Erjavecom, Nikolom Dimitrovim iIgorom Crnadakom.

Na marginama Ministarskog savjeta OEBS-a, ministar Darmanović se susreo i sa specijalnim savjetnikom u kancelariji ODIHR-a u Beču Janom Haukasom.

Izvor: Radio Televizija Crne Gore

Advertisements
Želite reklamu na Portalu Crna Gora? Javite nam se!

Želite i Vi da pišete za Crnu Goru? Pridružite nam se!