Bez posebnog računa 8 izbornih lista

#Ask

Agencija podsjeća političke subjekte koji učestvuju u kampanji za izbor odbornika u Skupštinama opština Ulcinj i Berane, da su dužni da u svrhu prikupljanja sredstava za finansiranje troškova izborne kampanje otvore posebne žiro račune (ž.r.) i o tome obavijeste Agenciju.

.

„Agencija za sprječavanje korupcije je kroz redovan nadzor nad primjenom odredbi Zakona o finansiranju političkih subjekata i izbornih kampanja u toku kampanje za lokalne izbore u Beranama i Ulcinju koji su zakazani za 4. februar, u skladu sa propisanom obavezom dobila obavještenje o otvaranju posebnih žiro računa za finansiranje izborne kampanje za 11 izbornih lista koje učestvuju na ovim lokalnim izborima, dok obaveza otvaranja posebnih žiro računa i obavještavanja Agencije o istom nije ispoštovana za njih osam“, saopštila je Agecija za sprečavanje korupcije.

Agencija podsjeća političke subjekte koji učestvuju u kampanji za izbor odbornika u Skupštinama opština Ulcinj i Berane, da su dužni da u svrhu prikupljanja sredstava za finansiranje troškova izborne kampanje otvore posebne žiro račune i o tome obavijeste Agenciju, te da te račune ne mogu koristiti u druge svrhe.

Pročitajte još:   Ojačati saradnju sa Palestinom

„Sva sredstva namijenjena za finansiranje izborne kampanje uplaćuju se na poseban račun, i sva plaćanja troškova izborne kampanje politički subjekti vrše sa tog računa“, objasnili su iz Agencije.

Agencija upozorava političke subjekte koji nijesu otvorili posebne žiro račune za finansiranje izborne kampanje da to u najkraćem roku urade i obavijeste Agenciju, te na taj način izbjegnu pokretanje zakonom propisanih postupaka i mjera.

„Neotvaranje računa za prikupljanje i trošenje sredstava za finansiranje izborne kampanje direktno utiče na narušavanje transparentnosti izbornog procesa, te otežava realizaciju nadležnosti Agencije koje se odnose na kontrolu finansiranja političkih subjekata u toku izborne kampanje.

„Takođe, neotvaranjem posebnog žiro računa otvara se sumnja u prikupljanje i trošenje sredstava za finansiranje izborne kampanje suprotno zakonu“, kazali su.

Agencija takođe podsjeća da je, u skladu sa obavještenjem o visini budžetskih sredstava za finansiranje troškova izborne kampanje, opština Ulcinj opredijelila iznos od 15.800 eura, a opština Berane 14.622 eura, od čega se 20% raspodjeljuje u jednakim iznosima političkim subjektima u roku od osam dana od isteka roka za dostavljanje izbornih lista, a 80% srazmjerno broju osvojenih mandata.

Pročitajte još:   Nema volje za fer i slobodne izbore

Izvor: Radio Televizija Crne Gore

Želite reklamu na Portalu Crna Gora? Javite nam se!

Želite i Vi da pišete za Crnu Goru? Pridružite nam se!

Ostavite komentar